Planene om kapell i Olavsundet har versert i 15 år. Etter at tjenesteutvalget har sagt sitt, går saken videre til behandling i formannskapet og kommunestyret. Foto: ARKITEKT SVERRE FEHN AS

Med sju mot tre stemmer, satte politikerne i tjenesteutvalget et foreløpig punktum for de langvarige planene om å gjenreise et kapell på historisk plass i Olavsundet.

Les også:

Trond Reitan i Søgne Høyre, (t.h) vendte tommelen ned for kapell-planene da saken bel behandling i tjenesteutvalget i Søgne onsdag. Til venstre Vibecke Andresen (H). Foto: Janne Birgitte Prestvold

Det sørget Høyre og Frp sitt sterke flertall i utvalget for. Også Venstres representant stemte imot.

Programfestet nei

Høyres Trond Reitan begrunnet sitt nei med at partiet hadde programfestet motstanden mot kapell.

Vi har programfestet å ikke gå inn for dette.

— Hvorfor det?

Arkitekt Sverre Fehn, Norges mest kjente arkitekt utenfor landegrensene, har laget tegningene og modellen som viser hvordan kapellet er tenkt integrert i landskapet på Kapelløya i Ny-Hellsund. Foto: ILL: ARKITEKT SVERRE FEHN AS

— Det har vel noe å gjøre med at man i sin tid reiv noen hytter i samme område, sier Reitan, med referanse til en oppsiktsvekkende ekspropriasjonssak på 80-tallet, hvor to hytter ble brent ned.- Har den saken relevans for dagens vedtak?

— Jeg tenker i alle fall at det må mye infrastruktur på plass hvis et kapell skal bli en godt besøkt attraksjon. Toalett og brygger blant annet.

— Fins ikke det i området allerede?

— Det måtte nok bli lagt bedre til rette for, mener Reitan.

- Trangsynte politikere

Forfatter Paal-Helge Haugen, en av initiativtakerne til kapellet, konstaterer at de politiske signalene er relativt entydige.

— Det kan en jo finne forbausende, men jeg synes bare at det først og fremst er veldig synd. Jeg tror dette blir den endelige begravelsen for noe som kunne blitt enestående, sier Haugen.

Forfatter Paal-Helge Haugen mener Sverre Fehn-kapellet ville blitt et smykke både for Søgne og skjærgården.

Han minner om ordene til den forrige biskopen, Olav Skjevesland: "Politikerne i Søgne vil ha et forklaringsproblem i forhold til fremtiden".— Bygget ville gitt rom for stillhet og meditasjon, i et samspill mellom menneske og natur. Det er synd både at vi ikke kan bruke det i vår tid, eller etterlate det til fremtiden, sier Haugen, som mener kapellet ville vært et smykke for både Søgne og skjærgården.

— Det kommer av og til uttrykk for trangsyn og mangel på perspektiv i lokalpolitikken, som er vondt å se. Dette er et eksempel på dette, mener Haugen.

- Vil bli realisert

Det var kunster Ingrid Juell Moe, fastboende i Ny-Hellesund, som for 15 år siden kom med forslaget om å gjenreise et kapell på Kapelløya.

Siden laget den internasjonalt kjente arkitekten Sverre Fehn tegningene og en modell av kapellet.

At politikerne ikke forstår verdien av dette, er godt kjent.

Juell Moe sier det er godt med et punktum nå: - At politikerne ikke forstår verdien av dette, er godt kjent, men likevel uforståelig for de fleste, sier hun.

Kunstneren er overbevist om at siste ord ikke er sagt i saken.

— Etter et punktum kommer en ny setning. Etter et valg kommer nye politikere. Prosjektet trenger en hvil i en skuff en stund før det får nytt liv. Kapellet kommer til å bli realisert, sier hun.

- Stor attraksjon

De politikerne som stemte for å jobbe videre med å vurdere planene om kapell i Ny-Hellesund, var Anniken Gray (Ap), Per Kjær (SV) og Jørund Try (Sp).

En av dem som talte varmt for kapell-planene, Per Kjær (SV), nummer to fra høyre, mener kapellet ville blitt en berikelse for Søgne. Til høyre for Kjær sitter Petter Hellum (V), deretter Helge Rinden og Charlotte Hansen Søyland (begge Frp). Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Jeg tror det vil være en berikelse for Søgne som kommune og for Ny-Hellesund som turistområde å reise kapellet der, sier Per Kjær.Han mener en videre utredning av planene blant annet ville avklart hvor finansieringen står i dag.

— På et tidspunkt var prosjektet nærmest fullfinansiert, men om det gjelder i dag, er mer usikkert, fremholder Kjær.

Anniken Gray mener også at kapellet ville blitt en flott attraksjon for Søgne og et monument som allmennheten ville benyttet seg av.

Saken skal videre til behandling i formannskap og kommunestyre i løpet av ukene som kommer.