Det nye anlegget må lånefinansieres.

— Dette er jo ikke til å tro. Skjønner ikke kommuneadministrasjonen noen ting, spør en fly forbannet Paul Storholt.

Dette er jo ikke til å tro

Frp-politikeren skal sammen med resten av driftsstyret ta stilling til saken i neste uke.

Stor konkurranse

Men rådmann Knut Sæther mener han vet veldig godt hva han gjør.

— Svømmeanlegget i Mandalshallen har fått en voldsom konkurranse fra Sørlandsbadet i Lyngdal og badelandene i Kristiansand, sier Sæther.

Han anbefaler politikerne å bevilge to millioner kroner til sklien. Den er 60 meter lang og delvis tenkt montert på utsiden av bygget i en lukket tube.

Saken fortsette under bildet

Olav Hjellup tar sats ut over dagens fire meters sklie i Mandalshallen. Kanskje blir det snart en sklie på 60 meter. Det blir opp til politikerne. Foto: Jarle R. Martinsen

Tallene er klare: I 2005 og 2006 hadde svømmehallen 34.000 betalende badegjester. I 2009 hadde Sørlandsbadet åpnet og antall besøkende sank til 24.000 betalende.Dyreparken åpnet badeland med halvårsdrift i 2012. Det samme året var besøkstallet i svømmehallen på 29.000. I år åpnet Aquarama badeland i Kristiansand.

— Våre prognoser for besøkstall i svømmehallen i 2013 er 27.500 betalende, sier Sæther.

Kommunen har vært i kontakt med en rekke liknende badeanlegg som i Mandal og som har vannsklien det er snakk om. - Deres konklusjon er entydig. En slik vannsklie har stor betydning for billettsalget, sier rådmannen.

Administrasjonen har regnet seg fram til at svømmeanlegget i Mandal vil få tilbake 50 prosent av kundemassen som er tapt de siste årene. Det igjen vil gi en billettøkning på 200.000 kroner i året.

— Dette vil ikke merkes på vår drift. Tvert i mot blir dette selvfinansierende, sier rådmannen.

Null forståelse

Argumentet møter altså null forståelse hos Paul Storholt.

— At forslaget kommer nå, samme uke som bystyrets flertall har tvunget gjennom eiendomsskatt, er svært provoserende, sier han.

Han sier at Frp har gjort det samme regnestykke som administrasjonen. De mener at antall besøkende må økes med 400 hver måned for å klare å finansiere vannsklien.— Dette er derfor ikke på noen måte selvfinansierende, hevder han.

Storholt skulle ønske kommunen hadde hatt råd til å bygge både sklier og badeland. - Men det finnes det ikke penger til. Det må da rådmannen begripe. Dette er en tapt sak, raser han.

Svært kritisk

Stort mildere i kritikken er ikke Venstre Stein Inge Dahn, som også sitter i driftsstyret. - Nå har jeg ikke drøftet saken internt i Venstre, men selv er jeg svært kritisk til å bruke penger til noe slikt. Jeg er overrasket over viljen til å investere fra det holdet der, sier Dahn.

Han viser blant annet til den meget omstridte "Møteplassen" ved den nye bybroa samtidig som det ikke er penger til å islegge isbanen i byen.— Nå må noen i administrasjonen bremse opp litt, sier Dahnt.

Ingen reaksjoner så langt

Rådmannen selv har ikke fått noen negative reaksjoner foreløpig på sitt forslag.

— De kommer nok. Men jeg håper politikerne vil se den slik vi gjør, sier Sæther.

- Så sklia skal ikke finansieres med eiendomsskatt?

— Hehe, nei, det hadde jeg ikke tenkt, humrer rådmannen.

Må rustes kraftig opp

Svømmehallen skal rustes kraftig opp også ut over rådmannens forslag til ny sklie. Den 25 år gamle svømmehallen er bare delvis oppgradert siden den ble bygget. Dette koster 2,8 millioner kroner, og ble vedtatt av bystyret torsdag.

— Nå er det helt prekært på flere områder, sier driftsleder Jan Gunnar Gundersen.

Det er spesielt erosjon av betongen rundt om i anlegget, blant annet ved startblokkene, som er problemet. — Rundt 70 prosent av oppgraderingen handler om å få betongarmeringen ordnet, sier Gundersen.Også lysarmaturene må oppgraderes.

Kommunen planlegger å få gjort jobben over 1-2 måneder i sommer når svømmeanlegget likevel er stengt. Samtidig håper de å få bygget den nye sklia om politikerne går med på tiltaket.