Tore Osmundsen leder idrettsrådet i Vennesla, og mener politikerne ikke kan gå inn for rådmannens anbefaling. Foto: Henrik Ihme
Den nye svømmehallen er tenkt på den åpne plassen mellom Venneslahallen og ungdomsskolen Foto: Henrik Ihme

— Dette bør ikke komme som noen overraskelse. Jeg har sagt klart og tydelig at vi ikke kan bygge dersom prosjektet overskrider prosjektrammen, sier Svein Skisland.

I sin anbefaling til politikerne foran plan- og økonomiutvalget 21. januar, går han inn for å kutte ny svømmehall. I stedet anbefaler han blant annet en lettere oppussing av den eksisterende svømmehallen.

Hvis politikerne følger anbefalingen, betyr det altså at Vennesla ikke får utvide sitt lille basseng fra 12,5 til 25 meters lengde, slik idretten i bygda lenge har ønsket.

- Skandale

Leder av idrettsrådet i Vennesla, Tore Osmundsen, mener det vil være en skandale dersom politikerne føyer seg.

— Jeg har klokkeklar tro på at Ap og KrF får til en ny svømmehall, det har de hatt som sitt ståsted i mange år. Med tanke på hvor mye penger som allerede er brukt, ville det vært skandale dersom de nå trekker prosjektet, sier han.

Prosjekteringen av ny svømmehall, med planlegging og konsulentbruk, har til nå kostet 6,1 millioner kroner.— Alt vi vil ha, er en firkantet kloss til å huse et nytt svømmeanlegg. Det handler om å prioritere, og dersom det mangler noen millioner, så kan de jo heller trekke byggingen av en plasthall på Moseidmoen, sier han.

— Svømmehall er ikke bare viktig for svømmeopplæringa, men for folkehelsa og attraktiviteten til Vennesla. Vi må ha mer enn fotball og Filadelfia å by på, sier han.

Ny rapport

Svein Skisland kommer med sin anbefaling etter å ha mottatt den tredje rapporten fra byggekomiteen for 100-millionersprosjektet, som også har inkludert en utvidelse av Vennesla ungdomsskole. Rapporten viser ulike alternativer for utbyggingen, med kostnadsanslag for de ulike løsningene. Det dyreste forslaget er på 115 millioner kroner. Rådmannen vil ikke anbefale noen av disse, ettersom de knuser rammen som kommunestyret har satt på 98,5 millioner kroner.

Den nye svømmehallen er tenkt på den åpne plassen mellom Venneslahallen og ungdomsskolen Foto: Henrik Ihme

— Dette blir dyrere enn hva som er lagt inn i budsjettet, og kutt i tilbudet vil gi lavere driftsinntekter, blant annet fra billettsalg. Derfor kan jeg ikke forsvare det, sier Skisland.Byggekomiteen forslår i sin rapport hovedsakelig å droppe flyttingen av Moonlight, samt bygging av kantine og foajé for ungdomsskolen. Prisen anslås da til rundt 100 millioner kroner. Samtidig gir disse kuttene en reduksjon i spillemidler, som betyr at det samlede budsjettet blir noen millioner mindre.

Skisland skriver at dersom man ribber prosjektet slik at man kommer innenfor prosjektrammen, slik byggekomiteen foreslår, så vil inntektssvikten gjøre prosjektet økonomisk uforsvarlig.

Anbefaler

I hans anbefaling heter det at prosjektet endres til følgende:

• Universell utforming for adkomst/rømning og garderobeforhold i Venneslahallen.

• Lett oppussing av dagens svømmehall.

• Rehabilitering av Venneslahallen.

• Bygging av kantine/lokaler for samling av ett trinn på ungdomsskolen. Lokaler som samtidig forutsettes som lokaler for Moonlight.

Uventet politisk

Gruppeleder i KrF, Daniel Bakken, sier han er overasket.

— Men nå skal vi først diskutere dette i gruppemøtet på mandag. Det som kompliserer saken, er at dersom vi kutter i tilbudet, så mister vi tilskudd og spillemidler, sier han.

— Men det sitter langt inne for KrF å droppe hele prosjektet?

— Det er riktig oppfattet, sier han.

Aps gruppeleder, og varaordfører i Vennesla, Berit Kittelsen, så heller ikke rådmannens innstilling komme.

— Rådmannen har vært negativ hele veien, men det overrasker meg at han kommer med dette når de politiske signalene er så tydelige. Dette er en høyt prioritert sak for oss, som vi gikk til valg på. Men nå skal vi diskutere dette på gruppemøtet på tirsdag, sier hun.