Hos Hildur Brøvig og familien på Strai vokser det flotte, store bringebær på rekke og rad. Familien har drevet med bringebær i 15 år. Foto: Sondre Steen Holvik
Både humler og bier må gjøre sitt dersom bærsesongen skal bli god. Foto: Sondre Steen Holvik
Bærene til venstre er løse i konsistensen, og ikke av topp kvalitet. Det er fordi biene har vært for lite aktive, eller kommet for sent til blomstringen. Foto: Sondre Steen Holvik
Anne Vintland i Norsk landbruksrådgiving i Agder forteller at bærsesongen er i full gang på Sørlandet. Foto: Sondre Steen Holvik
Alt ligger til rette for en flott blåbærsesong. Foto: Johs Bjørkeli

— Relativt lave nattetemperatur tidlig i juni gjør at bærene i år har blitt modnet ganske sakte. Da blir de gode, forteller Anne Vintland i Norsk landbruksrådgiving i Agder.

Blåbær på alle kanter

Rundt i skoger og hager i hele Agder vil man nå kunne finne både blåbær og bringebær. Bærene er ikke noe særlig tidligere modne i år enn vanlig, men det ser imidlertid ut til at bærsesongen blir spesielt flott. Når det gjelder blåbær spår ekspertene en knallsesong.

Alt ligger til rette for en flott blåbærsesong. Foto: Johs Bjørkeli

— Ting tyder på at det blir mye blåbær i år. Jeg har sett masse kart tidligere, og her hvor jeg bor i Vågsbygd har bærene vært modne en ukes tid, sier Per Arvid Åsen, botaniker ved Agder naturmuseum og botaniske hage.Det er ulike faktorer som bestemmer hvordan bærsesongen blir.

— Man trenger de rette klimatiske forholdene. Blåbærene må ikke fryse, og de må få nok fuktighet. Akkurat det har vi jo hatt nok av i år. I tørre år må man gå på spesielle steder for å finne bær, men i år er de overalt, sier Åsen.

Også blomstringen har mye å si for hvordan bærsesongen blir.

— Blomstringen denne sesongen var veldig god, og kom på et gunstig tidspunkt hvor det var insekter slik at bestøvingen ble god. Da blir det bær, sier Åsen.

Bruker biebestander

Bestøvingen, også kalt pollinering, handler om at bier eller humler overfører pollenkorn mellom blomstene for å befrukte dem. Dette fører til flere, bedre og finere bær. For å sikre pollinering og gode avlinger, er det stadig flere som driver med bær som bruker biebestander.

Bærene til venstre er løse i konsistensen, og ikke av topp kvalitet. Det er fordi biene har vært for lite aktive, eller kommet for sent til blomstringen. Foto: Sondre Steen Holvik

— Vi ser at biebestandene gjør bærene bedre. Grunnen til at ville bringebær for eksempel kan være litt små er at biene ikke har vært tidlig nok ute i blomstringa. Her er det imidlertid brukt bier, og disse bærene er veldig flotte, sier Vintland.Bærene hun snakker om er bringebærene hos Hildur Brøvig på Strai.

Brøvig har drevet med bringebær i 15 år, og forteller om en vare som er lett å omsette.

Hos Hildur Brøvig og familien på Strai vokser det flotte, store bringebær på rekke og rad. Familien har drevet med bringebær i 15 år. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det er veldig populært!Vintland forteller at det i disse dager er mye bringebær i Agder.

— Sørlandet er først inn i markedet. Av og til har de to uker hvor de er helt alene på det norske markedet.

Håper på mye molter

I tillegg til bringebær og blåbær, lover det også foreløpig godt for årets moltesesong.

— Det var en veldig bra molteblomstring. Jeg har også observert umodne molter på Ljosland, så det kan tyde på at det blir en del molter til høsten, forteller botaniker Åsen.

Anne Vintland i Norsk landbruksrådgiving i Agder forteller at bærsesongen er i full gang på Sørlandet. Foto: Sondre Steen Holvik

Og til deg som er bekymret for at jordbærsesongen er over nesten før den har begynt, har Norsk landbruksrådgiving en gladmelding:— Det er masse jordbær på gang! Situasjonen svartmales litt om dagen, men det er ikke slutt på jordbær ennå.