KRISTIANSAND: Brannsjef i Kristiansandregionen brann og redning (KBR), Jan Røilid, sier at forbudet mot pinneraketter i 2008, har hatt positiv innvirkning på ulykkesstatistikken.

— En kikk på statistikken viser at på de fire årene etter forbudet har vi hatt 60 prosent færre skader sammenliknet med de fire årene før 2008, sier Røilid til Fædrelandsvennen.

TA KONTROLL: Brannsjef i Kristiansandregionen brann og redning, Jan Røilid håper foreldre er sitt ansvar bevisst og hindrer at ungdom får leke med fyrverkeriet. Foto: Kjartan Bjelland

Han kan likevel melde om et landsgjennomsnitt på cirka 60 øyeskader i året de fire årene etter forbudet.

— Det er 60 skader for mye. Mange av skadene er relatert til gutter på gutterommet som plukker på rakettene, sier brannsjefen.

- Ta ansvar

Røilid håper foreldre vil ta ansvar og hindre at barna får være alene med fyrverkeriet.

— Ta kontroll over fyrverkeriet og sørg for at oppskytingen skjer i trygge former. Da blir fyrverkeriet en fest.

Han henviser også til fyrverkerireglene som er utbedret av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) (se faktaboks)

Regner med hektisk kveld

Til tross for at brannvesenet ikke kommer til å sette inn ekstra beredskap, så kan brannsjefen fortelle at de regner med en kveld ut over normalen, nyttårsaften.

— Det blir ofte skytteltrafikk knyttet til små branntilløp, som i søppelkasser. Vi oppfordrer folk til å gå ut med en bøtte med vann og hjelpe til hvis de har en søppelkasse i brann i nærheten. Ikke vent på at brannvesenet skal komme og slukke det. Det får betydning i forhold til beredskapen vår hvis det skjer større ulykker, forteller Røilid.

16 branner på et døgn

Han husker spesielt ett år da brannvesenet fikk 16 bekreftede branner i løpet av ett vaktdøgn.

— Da røk det en tomannsbolig. Jeg kunne fra hjemmevakt se starten på brannen fra andre siden av elva. Et lite fyrverkeribatteri skøyt inn gjennom terrassedøra og antente gardinene. Der gikk hele boligen tapt på grunn av et lite rakettbatteri, sier han.

Lørdag starter salget av fyrverkeri i hele Agder. Salget gjelder alle tre dagene fram til nyttårsaften. På nyttårsaften har du lov til å skyte opp rakettene fra klokka 18.00 til klokka 02.00 inn i det nye året.

I Kristiansand er det fullt forbud mot å skyte opp raketter i Kvadraturen og noen områder tett på Kvadraturen. .