PÅ SYKEHUSET: Legen som tok i mot Steffen Slotte mener 14-åringen kunne fått alvorlige øyeskader uten vernebrillene. Bildet er tatt av faren samme kveld. Foto: Tarald Reinholt Aas
EN STØKK: Fredrikke Eilertsen (bak) ble svært skremt av å se vennen Steffen Slotte blodig fra fyrverkeri-salven. Steffens foreldre roser henne for å ha holdt hodet kaldt da hun tilkalte hjelp. Foto: Tarald Reinholt Aas

14-åringen som sitter i stua hjemme hos foreldrene på Brennåsen er tydelig merket av leken med fyrverkeri på nyttårsaften. Skrubbsårene på den hovne nesa er stripset igjen. Trolig er nesa brukket, ifølge legevakten i Kristiansand. Det vil vise seg når hevelsen er borte. I øyet har han mindre skader på hornhinnen, dels fra kruttslammet i fyrverkeriskuddet, dels fra hår fra øyenvippene som brant seg fast på øyet.

— Det er vanskelig å lese. Men det gjør ikke så vondt lenger, sier Steffen Slotte, glad for å ha synet i behold.

Ved siden av ham ligger de sprukne vernebrillene som tok av for fyrverkerisalven.

På nyttårsaften var han med til en fest hos venner av foreldrene i Nodelandsheia. Etter hver ville han ut til andre ungdommer i byggefeltet. Faren slapp ham ikke uten en formaning:

— Å bruke briller er noe vi har vi terpet på. Jeg fortalte ham at en to-tre ville miste synet i løpet av denne natta, sier far Bjørn Olav Slotte.

Demonterte nyttårsbatterier

14-årige Steffen fikk ikke med seg fyrverkeri ut. Men salvene var gjort klare i forveien: Tolv batterier, med 25 skudd i hver av dem, hadde ungdommene plukket fra hverandre i påvente av nyttårsaften.

— Hadde vi visst dét, ville vi aldri dratt på festen, sier Vibeke Slotte, mor til Steffen.

Mellom klokken 21.00 og 22.00 fyrte de åtte-ti ungdommene av det provisoriske fyrverkeriet. Så lente Steffen seg for nær et av de tubeformede skuddene. Ungdommer som så det har sagt at salven gikk av i ansiktet hans, prellet av på brillene og eksploderte bortenfor.

Det ble den jevnaldrende vennen og tremeningen Fredrikke Eilertsen som fikk tilkalt hjelp. Inntil da hadde hun søkt tilflukt for fyrverkeriet.

— Jeg stod gjemt bak en busk tre meter unna. Steffen kom løpende mot meg, han skrek, og jeg skjønte det var alvor. Han hadde blod i hele ansiktet, forteller hun.

— Det svei, men jeg tror mest jeg hadde panikk, sier 14-åringen i ettertid.

Fikk hjelp

Fredrikke fikk Steffen over til et hus i nabolaget. Beboerne skylte øyet hans med vann, og faren ble tilkalt. Klokken 22.30 ble 14-åringen tatt inn på legevakten i Kristiansand. Daniel Kornhall var legen som undersøkte ham:

— Han hadde øyeskader, og muligens et nesebrudd. At vernebrillene ble knust sier litt om kraften i smellet. Brillene hindret med stor sannsynlighet alvorlige, muligens livsvarige øyeskader, fastslår Kornhall.

Etter vel en time kunne far og sønn Slotte forlate sykehuset og reise hjem. Et omslag med salve under bidro til at øyet leget seg noe gjennom natta.

14-årige Steffen Slotte er ikke sikker på at han har fyrt av sin siste fyrverkerisalve. Men han vet han aldri kommer til å dele opp et batteri igjen.

— "Alle" ungdommer gjør sånt. Og Steffen er ikke den villeste. Å se ham sånn som på nyttårsaften var forferdelig. Det satt i meg hele kvelden, kommenterer Fredrikke ved siden av.

Foreldrene til Steffen ønsker å advare ungdom mot uforsiktig omgang med fyrverkeri, og samtidig gi en påminnelse om hvor viktig det er med øyebeskyttelse:

— Det kunne gått så mye verre om han ikke hadde brukt de brillene, sier Bjørn Olav Slotte.