KRISTIANSAND: På formiddagen i dag fikk inspektør ved Karuss skole, Roger Federici, en telefon fra Inger Turid Tonstad, regionleder i Redd Barna region sør, med spørsmål om han kunne klare å mobilisere noen bøssebærere til å samle inn penger til barna på Haiti.

— Skolen har i flere år hatt et nært samarbeid med Redd Barna. Da Turid ringte meg med denne forespørselen, tenkte jeg at det var noe vi måtte forsøke å få til, sier Federici.

Spurte 13-åringene om hjelp

Han var da på vei bort til åttendeklassingene med noen beskjeder, og bestemte seg derfor å spørre dem om hjelp.

— Rundt 20 stykker meldte seg umiddelbart frivillig til å gå med bøsser i frihelgen sin. Jeg er veldig stolt av responsen til elevene, samtidig som jeg nesten hadde ventet dette av dem, sier han stolt.

Han var overrasket over hvor oppdaterte elevene var på situasjonen på jordskjelvrammede Haiti.

— Vi har jo fått litt informasjon på skolen og gjennom nyhetene, sier Ruben Thormodsæter (13).

Han går i åttendeklasse på Karuss, og var en av dem som sa ja til å gå med bøsse. Han synes ikke det var vanskelig å stille opp da han ble spurt.

— Jeg synes det er fint å kunne hjelpe andre, sier han.

-Fantastisk

Redd Barnas Inger Turid Tronstad er strålende fornøyd med hjelpen fra Karuss skole.

— Det er fantastisk at elever på så kort varsel vil stille opp for å hjelpe andre under denne vanvittige katastrofen, sier regionlederen.

Dersom det er andre som ønsker å gå med bøsser i løpet av helgen kan de møte opp på Redd Barnas kontor i Kristiansand fra klokken 10.00 og utover på lørdag. Der kan man få bøsser og mer informasjon .

Det er ikke bare i Kristiansand barn og frivillige skal gå rundt med bøsser fra Redd Barna. Over hele Norge skal det i helgen samles inn penger til hjelpearbeidet på Haiti.

— Det er fem år siden sist Redd Barna satte i gang en bøssebæreraksjon på denne måten. Det var under tsunamien. Vi har et stort medlemsapparat som vi nå mobiliserer for å hjelpe barna på Haiti. Opp mot to millioner barn kan være rammet av katastrofen, og situasjonen er nå så alvorlig at vi tar i bruk alle midler for å samle inn penger til hjelpearbeidet, sier Redd Barnas generalsekretær Tove Romsaas Wang.

Barn ekstra utsatt

Redd Barna kaller situasjonen på Haiti for fortvilet. I naturkatastrofer er barn ekstra utsatt for utnyttelse, vold og overgrep. Mange barn er alene. De har mistet foreldre og hjem og trenger derfor beskyttelse, husly, mat, vann og medisiner.

Redd Barna er godt i gang med hjelpearbeidet. Den første Redd Barna-lastebilen fullastet med mat, vann og nødhjelpspakker med hygieniske artikler som tannpasta, håndklær og såpe er nå kommet til Haitis hovedstad Port-au-Prince fra nabolandet Den dominikanske republikk.

— I går kveld delte vi ut medisiner og annet utstyr til to sykehus; i dag fortsetter vi dette arbeidet, forteller Redd Barnas nødhjelpsekspert Kate Conradt, som er på plass i Port-au-Prince.