OSLO: Behovet for hjelp etter jordskjelvet i Haiti er enormt. Norske hjelpeorganisasjoner opplever nå stor respons fra nordmenn som ønsker å bidra med pengestøtte. Også flere store selskaper vil bidra til hjelpearbeidet.

– Folk bryr seg

– Vi har allerede fått inn rundt 1,5 millioner kroner, bare gjennom givertelefon og innbetalinger via internett. Folk gir hele tiden, noe som er svært gledelig. I tillegg får vi nå stadig flere henvendelser fra bedrifter, sa markedssjef Tove Hauge i Redd Barna til NTB fredag ettermiddag.

Organisasjonens medlemmer og frivillige går nå ut med bøsser over hele Norge for å samle inn penger til hjelpearbeidet i Haiti. Rundt to millioner barn skal være rammet av katastrofen

– Det er fem år siden sist Redd Barna satte i gang en bøssebæreraksjon på denne måten. Det var under tsunamien. Vi har et stort medlemsapparat som vi nå mobiliserer for å hjelpe barna i Haiti, sier Redd Barnas generalsekretær Tove Romsaas Wang

– Enorm interesse

Onsdag ble det klart at Norge støtter hjelpearbeidet i Haiti med 40 millioner kroner, som blant annet går til hjelpeorganisasjoner som Kirkens Nødhjelp og Røde Kors. I tillegg sier flere organisasjoner at de opplever en giverglede blant det norske folk som er større enn ved lignende situasjoner de siste årene.

– Vi får inn veldig mye penger fra enkeltpersoner, og det er tydelig at folk bryr seg om ofrene i Haiti. I tillegg har medieinteressen etter katastrofen vært enorm, og det kan jo tenkes at det har bidratt til å vekke folks oppmerksomhet, sier kommunikasjonssjef Liv Hukset Wang i Kirkens Nødhjelp.

Penger og frakt

Røde Kors var fredag i kontakt med mange av sine bedriftskontakter som varslet at de vil bidra på ulike måter.

– Det er for tidlig å si noe om hvor mye penger. Mange selskaper, både små og store, har sagt at de vil bidra. Noen vil starte innsamling blant ansatte og andre steder har de satt i gang kronerullinger, forteller kommunikasjonssjef Bernt Apeland i Norges Røde Kors til NTB.

Det delvis norskeide cruiserederiet RCCL har i 30 år leid et stort landområde, Labadee, nord på øya av myndighetene i Haiti. Fredag bestemte selskapet å gi 1 million dollar i tillegg til å bringe inn mat og vann i forbindelse med alle anløp i tiden framover. Videre vil selskapet gi 100 prosent av overskuddet som genereres ved destinasjonen, og alle ansatte og gjester om bord på samtlige av rederiets 27 skip oppfordres til å gi bidrag til de rammede.

Store logistikkutfordringer

Hjelpeorganisasjonene oppleverer imidlertid store utfordringer under arbeidet, særlig i forhold til logistikk.

– Vi må sette opp alternative logistikkjeder til flyplassen, og jobber nå blant annet med å chartre en båt til Haiti, sier nødhjelpsansvarlig i Redd Barna, Petter Nuland, til NTB.

Også Røde Kors og Care opplever utfordringer i forhold til fremkommelighet.

– Nå er det vanskelige fremkommeligheten. Infrastrukturen har brutt sammen, og omfanget av katastrofen gjør logistikken krevende, sier kommunikasjonssjef Bernt Apeland i Norges Røde Kors.

– Det er veldig vanskelige forhold å jobbe innenfor. Infrastrukturen er dårlig, og vi må passe på at våre egne er trygge mens de forsøker å hjelpe andre, sier markedssjef Gitte Skilbred i Care Norge.