KRISTIANSAND: — Det er ikke et kollektivtilbud som kan forsvinne, men veien vår. Befolkningen flytter til land tre-fire måneder i året fordi det ikke går an å bo på Randøyene uten rutebåt, sier Rune Andersen.

Han bor på i sommeridyllen hele året, og ønsker at det skal fortsatt skal være mulig – også for barnefamilier og eldre.

— Jeg er kommet hit for å høre med mine egne ører at de eventuelt vil avfolke øysamfunnet, sier Andersen.

- Holdt på å falle i sjøen

Han er sikker på at øya blir avfolket om rutebåten forsvinner.

— Det går ikke an å kjøre småbåt gjennom hele vinteren. Jeg holdt selv på å falle på sjøen, og måtte klamre meg fast til brygga, en sen kveld etter forestilling på Kilden i vinter, sier Andersen.

Bystyret i Kristiansand skal ikke behandle saken på møtet i kveld, men den kommer opp som en interpellasjon fra Jannicke Arnesen (Ap).Befolkningen på Randøyene har protestert kraftig etter at det ble kjent at Agder Kollektivtrafikk (AKT) har foreslått å kutte alle ruter fra Kongshavn i Randesund til Østre og Vestre Randøy.

AKT har siden bedt om at Kristiansand kommune går inn med penger for å opprettholde båtruten til Randøyene utenom skoleskyssen.

— Må få noe igjen

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) utelukker ikke at det skjer.

— Vi må gi de noe. Jeg skjønner at de føler seg lurt. Det betaler eiendomsskatt, og må få noe igjen, sier Kristiansen.

Det påpeker også Rune Andersen.

— Vi har den nest høyeste eiendomsskatten i Kristiansand. Vi må kunne forvente å få noe igjen også, sier Andersen.

Jannicke Arnesen tror nedleggelsen av tilbudet er utilsiktet.

«I sitt budsjettmøte 12.12.12 vedtok det borgerlige flertallet å kutte tilskuddet til AKT med én million for inneværende år, og så to millioner årlig resten av perioden. Om det er dette kuttet som nå rammer øybefolkningen på Randøyane er naturligvis uklart, men det må være lov å se disse to sakene i en sammenheng. Arbeiderpartiet vil ikke beskylde ordføreren og hans politiske partnere for å bevisst ramme tilbudet om rutebåten til Randøya, snarere tvert i mot. Vi tror dette kan være en fullstendig utilsiktet konsekvens. Men nå ligger kuttforslaget fra AKT på bordet, og frykten for avfolking av vårt siste ikke-landfaste øysamfunn er reell. Ser ordføreren at dette er uheldig for byen vår og for vår kystkultur? Vil ordføreren være åpen for å se på muligheten for å finne en løsning på dette problemet? Hvis ja, hvordan vil ordføreren løse dette problemet?» , skriver Arnesen i sin interpellasjon til bystyret.