KRISTIANSAND: – Dette vil garantert føre til fraflytting. Hele samfunnet på Randøyene vil dø ut, sier Pål Karsten Kristensen, leder av Randøyene velforening.

Helt siden oktober 2012 har skysstilbudet mellom Kongshavn og Randøyene vært redusert til kun det lovpålagte skoleskysset. På kvelder og i helger går det ingen hurtigbåt til eller fra øyene. Det har ført til at to familier midlertidig har flyttet til fastlandet.

Da Agder Kollektivtrafikk (AKT) skulle fornye kontrakten, bestemte de seg for å ikke tilby skyss utenom det lovpålagte. Kristensen er sikker på at mange av de 61 fastboende på Østre og Vestre Randøy vil flytte til fastlandet hvis ikke Agder Kollektivtrafikk snur i saken.

– Siste båt til øyene går 16.10 nå. Da er mange fortsatt på jobb. Over halvparten av de fastboende er under 18 år. Mange av dem deltar på fritidsaktiviteter på kveldstid. Det er et problem uten kveldsrute, sier Kristensen.

Seks avganger

Hurtigbåten har i dag seks avganger. Tre på morgenen og tre på ettermiddagen. Nå vil øyboerne kjempe hardt for å få kvelds— og helgeavganger.

– Det er viktig for Kristiansand som sjøfartsby at det er liv på øyene. I høst telte vi 55 fastboende, og siden har en barnefamilie på seks flyttet ut hit. Randøyene er et paradis, men det vil ødelegges hvis ikke vi får avganger på kveldstid og i helga, sier velforeningslederen.

Selv vil han bli boende på øya lengst mulig.

– Jeg har grodd fast her ute selv om jeg bare har bodd her i sju år. Men hvis vi må kjempe så hardt for å bli boende her ute så vet man aldri hvordan det ender, sier Kristensen.

Har ikke råd

Administrerende direktør i AKT, Siv Wiken, sier at det grunnet prisstigning ikke finnes penger til kvelds- og helgekjøring.

FOR DYRT: Siv Wiken, direktør i AKT, sier at de ikke har råd til ruter utover skoleskyssen. Foto: Tormod Flem Vegge

– Jeg skjønner at dette oppleves negativt. Men det er utelukkende økonomiske hensyn som gjør at vi ikke kan tilby noe annet enn skoleskyss, sier hun.Wiken forteller at ny kontrakt for de neste fire årene ble signert forrige uke. Siden ble det besluttet at det ikke finnes midler til ekstra avganger.

– AKT sparer ikke penger på dette. Vi har ikke råd til å øke tilbudet grunnet prisstigning i den nye kontrakten, sier Wiken.

Mandag 29. april har velforeningen møte i skolehuset for å drøfte hvordan de skal ta opp kampen.