— I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med tvang. Men når det gjelder vår kommune med 10.700 innbyggere, og som er en kommune i vekst, er jeg mye mer usikker, sier Lillesands ordfører til Fædrelandsvennen.

- Når det gjelder Lillesand er jeg mer usikker, sier ordfører Arne Thomassen. Foto: Sondre Steen Holvik

Høyre-politikere fra hele landet er i helgen samlet til kommunalkonferanse i Trondheim der kommunereformen skal debatteres. Samtidig har partiets programkomité lagt fram utkast til stortingsvalgprogram for 2017-2021 der det står: «Høyre mener Stortinget har et overordnet ansvar for å sikre at Norge har en hensiktsmessig forvaltningsstruktur og i siste instans må avgjøre størrelse, og antall kommuner og regioner.«

— Relevant for alle

— Når det gjelder små kommuner, kan det være nødvendig med tvang. Men for store og mellomstore kommuner er situasjonen annerledes, mener Arne Thomassen. Han ønsker ikke å sette noen absolutt grense:

— Det har med mange ting å gjøre, eksempelvis tjenestetilbud og geografi, sier han.

- Det er Stortinget som har ansvar for forvaltningen av Norge, sier Harald Furre. Foto: Heida Gudmundsdottir

Kristiansands-ordfører Harald Furre, som selv sitter i programkomiteen, vil ikke skille mellom små og store kommuner.— Jeg synes det er like for relevant alle kommuner, sier Furre til Fædrelandsvennen.

Venter debatt

— For det første gjelder det å sikre tjenestetilbudet og robuste fagmiljøer i hele landet. For det andre må vi ta hensyn til felles bo- og arbeidsmarkedsregioner, og det betyr at vi må kunne gjøre noe rundt de større byene, sier han.

— Det er Stortinget som har ansvar for forvaltningen av Norge, og for å bestemme hvilke tjenester kommunene skal levere på en god måte. Da er det også Stortingets oppgave å bestemme antall og størrelse, sier han.

Det er en enstemmig programkomité som står bak forslaget, men Furre venter god debatt før landsmøtet til våren skal lande på det endelige standpunktet.

- Noen idioter?

Høyre-ordførere flere steder i landet har allerede vært ute og signalisert sterk uenighet med programkomiteen:

— Det er som om de mener at folk ikke vet sitt eget beste. Jeg er ordfører for hele kommunen. Skal jeg si til 75 prosent av dem at de er noen idioter som ikke forstår deres eget beste, spør Masfjorden-ordfører Karstein Totland i Hordaland i et NRK-intervju.

— Det ligger i sakens natur, at har du en demokratireform om mer makt til lokalsamfunnet, så må beslutningen tas lokalt, sier Noralv Distad, ordfører i Aurland i Sogn og Fjordane.

- Hvis vi mener denne reformen er til det beste for innbyggerne, er den eneste måten å gjøre det på å la Stortinget tegne kartet, sier ordfører Janne F. Kristoffersen. Foto: Sondre Steen Holvik

Lindesnes-ordfører Janne F. Kristoffersen ser det slik:— Jeg har vært klar og tydelig på at jeg respekterer nei-vedtaket som er fattet i Lindesnes kommunestyre, og jeg ønsker ingen omkamp. Men som Høyre-medlem synes jeg forslaget til vedtak er godt, og jeg kommer til å støtte det, sier hun til Fædrelandsvennen.

— Oppfordringen kommunene har fått til selv å tegne kartet har i de fleste tilfeller ikke ført fram. Hvis vi mener denne reformen er til det beste for innbyggerne, er den eneste måten å gjøre det på å la Stortinget tegne kartet, sier hun.

- Feil å bruke ordet tvang

— Stortinget har i dag det overordnede ansvaret for strukturen i offentlig forvaltning, og slik vil det fortsatt være.

- Stortinget har det overordnede ansvar for strukturen i offentlig forvaltning, sier stortingsrepresentant Svein Harberg. Foto: Reidar Kollstad

Det sier stortingsrepresentant Svein Harberg fra Aust-Agder. Han presiserer at ordet tvang ikke er å finne i programutkastet.— Det står ingen ting om tvang, så det mener jeg er feil ordbruk, sier han.

Helhetlig

— Men når Stortinget skal bestemme, ligger det i sakens natur at kommuner som har sagt nei, kan få vedtaket overprøvd?

— Lokale initiativ skal tillegges stor vekt, og det kan like gjerne være at kommuner som har vedtatt å slå seg sammen ikke bør gjøre det fordi det skaper ubalanse i regionen. Poenget er at den endelige beslutning må Stortinget ta, hvis ikke får vi ingen helhet i forvaltningen, sier Harberg.

— Er det vits i å kjøre lokale prosesser når Stortinget skal bestemme?

— Selvfølgelig. Over 130 kommuner har funnet ut at de vil slå seg sammen, og det er helt supert. Men den endelige avgjørelsen må tas på toppen, understreker Harberg.

Åpen prosess

Stortingsrepresentant, og tidligere Lyngdals-ordfører, Ingunn Foss har ikke bestemt seg for hva hun mener om programforslaget:

- Det er vanskelig å mene så mye nå, sier stortingsrepresentant Ingunn Foss. Foto: Tone Sandberg

— Det er vanskelig å mene så mye nå, og dette er ting vi må diskutere i fylkespartiene og på landsmøtet. Det beste er frivillighet, men nå skal vi ha en åpen prosess, og så får vi se hvor vi lander, sier hun.

- Jeg kommer til å delta i partidiskusjonene framover, sier stortingsrepresentant Norunn T. Benestad. Foto: Heida Gudmundsdottir

Vest-Agder-representant Norun Tveiten Benestad svarer slik i en sms:— Jeg kommer til å delta i partidiskusjonene framover. Så får vi også vurdere resultatet av denne delen av prosessen når regjeringen legger fram sin proposisjon til våren og vi får mer kunnskap om hvordan denne blir mottatt i Stortinget.