Slik ser kommunekartet for Aust- og Vest-Agder ut i dag, med 30 kommuner som inngår i fem ulike regionsamarbeid. Bare Lyngdal og Audnedal, som tilhører hver sin region, har blitt enige om å slå seg sammen.

Det sier stortingsrepresentant Helge A. Njåstad (Frp) til Fædrelandsvennen. Han leder Stortingets kommunal— og forvaltningskomité som vil spille en avgjørende rolle for utfallet av den pågående kommunereformen.

Njåstad regner med at en god del flere enn de som til nå frivillig har sagt ja, vil bli slått sammen i 2020. Og han vil i høst personlig besøke samtlige kommuner som foreslås sammenslått mot sin vilje:

— Jeg vil reise rundt til de kommunene fylkesmennene peker på og se an situasjonen med egne øyne, sier han.

Åpner ballet

Hvor mange det blir er fortsatt et åpent spørsmål, men fredag åpner fylkesmann Stein A. Ytterdahl i Aust- og Vest-Agder ballet når han som den første av landets fylkesmenn legger fram sine forslag til sammenslåinger.

Slik ser kommunekartet for Aust- og Vest-Agder ut i dag, med 30 kommuner som inngår i fem ulike regionsamarbeid. Bare Lyngdal og Audnedal, som tilhører hver sin region, har blitt enige om å slå seg sammen.

Njåstad har klare forventninger til at Ytterdahl kommer med nye innspill når han samler ordførere og rådmenn i begge Agder-fylkene til dialogmøte på Fevik fredag:— Det blir en spennende dag, og mine forventninger er todelt. For det første at han legger fram en del helt åpenbare ting som kan skje med én gang, og for det andre at han legger fram noe det må jobbes med i et litt lengre perspektiv, sier Frp-politikeren.

- Ikke for sent

Og kommunalkomiteens leder mener Ytterdahls innspill bør gi grunnlag for nye prosesser:

— Fylkesmannen er en klok mann som har god kjennskap til forvaltningen, og han vet hva som kreves for å skape gode tjenestetilbud og sterke fagmiljøer. Det er ennå ikke for sent å hive seg med, og jeg håper kommunene lytter og tar noen nye runder, sier han.

Innen 1. oktober må Ytterdahl og de andre fylkesmennene ha levert sine innspill til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Og når saken kommer til Stortinget, er det i Njåstads komité slagene vil stå først:

Vil lytte til mange

— Hvem vil dere lytte mest til - folk som har sagt nei eller fylkesmenn som sier ja?

— Vi vil lytte både til folk, kommunepolitikere, fylkesmenn og egne stortingsrepresentanter, og hente inntrykk fra mange før vi trekker våre konklusjoner. Vi vil ha en grundig prosess før vi setter to streker under svaret, sier Njåstad.

— Det store spørsmålet er om dere vil bruke tvang når dere til slutt bestemmer?

— Vi har forbeholdt oss retten til å gjøre det, men det vil bli unntakene og ikke hovedregelen.

— Dere skal ta disse avgjørelsene våren 2017, få måneder før et nytt stortingsvalg. Hvor tøffe vil dere våge å være?

— Vi kommer nok til å skjære gjennom i noen tilfeller, men det vil ikke bli mange. Noe vil vi se på i et videre perspektiv, for kommunereformen er ikke over, sier Helge A. Njåstad som nå er på komitéreise i Finnmark:

— Her har vi flere steder opplevd ordførere som har fått nei til sammenslåing og som gir tydelig uttrykk for at de nå setter sin lit til oss, forteller han.