BIRKENES: — Hvorfor en sang?

— Det er slik at jeg flyttet ut da var 20 år og kom tilbake for to tre år siden. Som utflytta tenker en mye på heimbygda. Dette er vel kanskje blitt en kjærlighetssang til Vegusdal.

— Hvordan lagde du sangen?

— Jeg nevnte ideen for en tidligere studiekamerat i Bergen, professor og komponist Stein Nilsen. Han laget en melodi, som jeg så laget tekst til.

Ble laget i Spania

— Ble det med sangen i Spania?

— Nei, jeg skrev et par forskningsartikler også.

— Hvordan var oppveksten på Dovland i Vegusdal?- Stort sett bra, men tankemessig kanskje litt trangt. Og veldig mye fysisk arbeid. Jeg vokste opp på gård. Det var fryktelig mye lettere for meg på skolen. Jeg likte å følge med i timene, men likte ikke å gjøre lekser. Ellers var jeg sosial og lagde nok en del spillopper på Engesland skole.

"Like god i språk"

— God i matte?

— Tror jeg var like god i språk, men jeg har alltid oppfattet matematikk som det mest praktiske faget. Det ble realfag av en eller annen grunn. Jeg skulle bli lektor på Hånes gymnas, for der gikk jeg selv. Men jeg endte på lærerskolen, som senere ble en del av UiA.

— Ditt beste minne fra bygda?

— Oppveksten på gården og alle stundene med tante Kjersti. Ho lærte meg å ta ting steg for steg. Husker også hun sa: "Kan du begripe Olav hvordan poteta vet den skal komme opp". Godt spørsmål, vanskelig å svare på.

Interessert i lokalhistorie

— Hobby?

— Jeg har ikke så mye fritid. Har samboer, hennes to sønner, en felles datter og jeg har tre barn fra før. Nok å gjøre. Men jeg sysler litt med lokalhistorie. Er med i ei gruppe fra Vegusdal dialekt- og mållag, som samler inn gamle ord og uttrykk fra Vegusdal. Er interessert i stedsnavn og ordenes opprinnelig.

— Det ringer en bjelle om at du var klokker i Vegusdal kirke?

— Da gamleklokkeren gikk av, var jeg konfirmant. Tror jeg var eneste søker. Jeg var klokker i seks år, til jeg var 20. Det var gøy, men jeg synes noen prekener ble veldig langdryge. Klokkerstolen ble hard å sitte på.

Les sangteksten og hør sangen på fvn.no