Venke Tjørhom fikk så gode forhold en rennleder bare kan drømme om. Foto: Herman Folvik.
-Helt fantastisk. Slik konkluderte Walter Østrem og John Anders Skryten årets Sesilåmi. Foto: Herman Folvik.
Solen varmet alle som var i målområdet under Sesilåmi. Foto: Herman Folvik.
Audun Laugaland vant herrenes Sesilåmi og fikk stå øverst på pallen i solglansen. Foto: Herman Folvik.

— Forholdene er kjempefine. Å gå slike høyfjellsturer i dette været er flott. For rennet betyr det kjempemye at det er så fint vær, sier ordføreren i Sirdal, Johnny Liland (Ap), som mener dette arrangementet er noe av det største i Sirdal.

— Det er en stor hendelse dette. Sesilåmi betyr mye for folk.

Han fikk æren av å dele ut gevinster til vinnerne Audun Laugaland og Tonje Homme under premieutdelingen.

— Det er to tøffinger. Det de gjør i dag er veldig imponerende. Spesielt på herresiden var det jo spennende hvor det ble spurt, sier Liland.

Jublet over lokale helter

Ordføreren i innlandskommunen gledet seg også over de andre på pallen. Liland var spesielt fornøyd med de to lokale løperne som kom på andreplass, Svein Tore Sinnes som går for Tonstad IL og Wenche Lægraid Kvæven fra Sirdal skilag.

— At det er to lokale som kommer på andreplass er jo ekstra gøy. Det betyr nok en del for de unge som ser opp til dem også, sier Liland som også jublet over alle de andre i målområdet.

Han har selv aldri deltatt i det lokale langløpet som strekker seg 53 kilometer fra Brokke i Setesdal til Sinnes i Sirdal. På det høyeste punktet i løypa er man 1000 meter over havet. Til tross for at løpet har gått siden 1976 nesten årlig, utenom da været har vært på motsatt enda av skalaen sammenlignet med i dag, har han ikke deltatt.

— Jeg liker best å trene uten ski, ler Liland som også er klar for å arrangere NM i Skiskyting om halvannen uke i Sirdal.

Storfornøyd arrangør

I likhet med ordføreren var rennleder, Venke Tjørhom, også strålende fornøyd med 2015s utgave av Sesilåmi. For hun ble været det beste hun kunne håpe på.

— Det kunne nok ikke blitt mer optimalt enn dette. Jeg har bare fått gode tilbakemeldinger. Ikke en telefon om noe galt har jeg mottatt, sier Tjørhorm.

Hun jublet med rette, for værforholdene var fantastisk. På morgenkvisten da publikum ventet på at de første løperne skulle komme til mål var det fortsatt kjølig og snøen virket isete.

Noen timer etter da flesteparten brukte opp det de hadde av krefter på de siste meterne, var snøen påske-varmet av sola og folk koste seg i solen. Noen av deltagerne mener det er tidenes beste Sesilåmi.

— I dag var det bare fantastisk å gå. Mer idylliske forhold finnes ikke, sier John Anders Skryten som gikk inn til tiden 4.47. Ti minutter senere kom kameraten Walter Østrem i mål. Han gjorde comeback i Sesilåmi og angret ikke et sekund.

— Å gjøre comeback i dette været er herlig. Dette er den flotteste fjellturen som finnes, sier Østrem i lag med Skryten.

Over 1300 løpere

Østrem og Skryten skulle ønske det var enda flere folk som deltok i skiløpet når været ble så fint.

— Det burde vært tusen deltagere til når forholdene er så nydelige. Vi må få med mer av ungdommen neste år, oppfordrer Skryten.

Det var i utgangspunktet ikke påmeldt særlig mer enn tusen stykker, men ettersom værmeldingene lovet upåklagelige forhold lot folk seg rive med. I løpet av de siste timene meldte drøyt trehundre deltagere seg på.

— Det er flere som har meldt seg på nærmere start. Forholdene har jeg fått beskjed om at kun var bra, sier rennlederen Tjørhorm.

- Hva betyr dette rennet for Sirdal?

— Det betyr veldig mye for Sirdal, men også hele skiregionen. For mange er dette årets høydepunkt.

- Hvor mye arbeid står bak Sesilåmi?

— Det er kjempemye arbeid bak dette. Jeg har rett og slett ikke tall på det. Det er folk her nede i målområdet, ved start på Brokke, underveis på matstasjoner og sanitetsetforeningen som gjør en kjempejobb, svarer Tjørhorm som ikke kunne vært mer fornøyd med gjennomføringen av Sesilåmi.