VENNESLA: - Tre bomskudd under jakta på den ene gaupa som ble tatt i forrige uke. Det sier alt om dem. Det er en gjengmentalitet der jegerne har noen holdninger som er skremmende, sier Jan Thomassen som er leder for Naturvernforbundet i Vennesla.

INNLEGG: Jan Thomassen beklager overfor gaupejegere

Han er selv en erfaren jeger som kurser andre jegere. Han har gitt ut bøker om jakt og er spaltist og naturfotograf i Fædrelandsvennen.

Oppgjør med jeger og fisk

- Det som byr meg imot er de store gjengene som ringer inn gaupa med bil og kjører fra dal til dal og har dyret i sin hule hånd. Og så presterer de å bomme tre ganger. Det viser bare at de ikke er kvalifisert. Ikke alle. Men etter at jeger og fisk (Norges Jeger— og fiskerforbund) fikk ansvar for jegerprøvene, så pøste det ut såkalte jegere. Fordi mange har mye penger, og det å gå på jakt er blitt en mote. Og det er klart jeger og fisk tjener mye penger på dette. Det er 1190 som kan jakte gaupe i Vest-Agder. Og det er svært dyktige folk blant dem. Men la de dyktige løse problemet med gaupa. Ikke send 1200 ut for å jakte på et trofé. Jeg synes dette er veldig betenkelig, det er svært betenkelig, sier Thomassen.

Gaupas funksjon

Thomassen er også betenkt over at gaupa er fritt vilt i Vest-Agder, vest for Otra.

- Det er ufattelig lite raust å si at gaupa ikke har noen funksjon i Vest-Agder. Hvem skal gjøre den jobben gaupa faktisk gjør, i forhold til å ta ut svake dyr og at vi har fått en for stor rådyrstamme. Vi leker natur. Vi driver naturen som en hobby. Og så skal vi ha den for oss selv, utbryter Thomassen.

- Jeg synes det er uverdig at vi ikke kan ha viss gaupebestand. Så må det selvfølgelig lages gode erstatningsavtaler med bønder, som vel og merke må kunne dokumentere at det er rovdyr som tare sauene. For nå tas 80 prosent av dyra de mister av fluemakk og annet. Ikke Rovdyr.

- Jeg synes vi må se litt raust på det og ta vare på gleden med å gå i en natur som gaupa er en del av. Husk: Det er ingen i naturen som lager ugang — bortsett fra oss mennesker, sier Thomassen.

Må tåle debatt

- Hvor stor gaupe-bestand mener du Vest-Agder skal ha?

- Det er vanskelig å si. Men den debatten må vi ta. Men først må vi fjerne retten alle og enhver har til å gå på gaupejakt. Så må vi diskutere skadeomfanget gaupa og rovdyr har opp i mot nytten vi har av rovdyrene. Mitt hovedanliggende nå er hvem som skal erstatte gaupa i naturen. Gaupe er fulltidsansatt og på jobb hele tiden. Den sviver ikke rundt som nyrike mennesker som har fått seg en hobby og gleder seg over å drepe dyr.

- Tirsdag sa lederen for jaktlaget at de ikke ville bidra til noen diskusjon om gaupejakta?

- Det beviser deres egentlige innstilling til storsamfunnet. Vi trenger debatten for å få disse jyplingene og cowboyene fram i lyset. Det må inn en helt ny holdning til naturforståelse blant dem. Og jakten må gjøres av topp sertifiserte lag. Ikke av folk som bare plaffer løs. Det må storsamfunnet få greie på, og det må vi kunne diskutere, sier Thomassen.