KRISTIANSAND: — Vi har besluttet å prioritere behandlingen av denne saken fordi vi tidligere har fått henvendelser fra både søkerne og pressen som har gjort at vi har sett på saken, sier kommunikasjonsrådgiver i UDI, Kari Anne Kvarving, til fvn.no.

Fvn.no skrev tidligere i sommer om Lyudmila Bobrovitska og Dagfinn Andersen fra Søm, som ikke får begynne samlivet som ektepar - fordi myndighetene rotet med hvilke regler som gjaldt for familiegjenforening.

Feilinformerte

Politiet i Kristiansand innrømmer at de ga Lyudmila og Dagfinn feil informasjon, noe som førte til at de søkte gjenforening fra Norge, og ikke fra Ukraina, slik de nye reglene tilsa. Men politiet visste ikke om de nye reglene, dermed ble ekteparet kastet ut i en paragrafkrig der de ble så utmattet at de nesten holdt på å skille seg i all fortvilelsen.

Etter all presseomtalen satte UDI seg grundig inn i saken.

Det skal være policy i UDI at når man først har åpnet saken og satt seg inn i den, tjener det ingen hensikt å gjenåpne saken senere, noe som kun medfører dobbeltarbeid for direktoratet.

- Saken kommer til å få et vedtak innen maks en måned, lover Kvarving. Og legger til at forutsetningen er at alle papirene er i orden.

Papirene er ihvertfall i orden ved utlendingsseksjonen ved Kristiansand politistasjon.

De har tidligere bekreftet overfor fvn.no at de har myndighet og vilje til å gi Lyudmila permanent oppholdstillatelse, og at de venter med stempelet klart. En slik myndighet er hjemlet i lovverket, og gir politiet fullmakt til å vurdere hver enkelt søker.

Nå kan det hende stempelet kommer i bruk raskere enn ekteparet hadde turt å håpe på.

Ambassaden i Kiev kunne likevel, etter det fvn.no forstår, forlengst ha utstedt et entry-visa til Lyudmila Bobrovytska, og saken kunne ha vært løst på en uke.

Lang kamp

Lyudmila søkte på ny om familiegjenforening i fra ambassaden i Kiev den 1. august i år, og fikk til svar at saksbehandlingstiden for øyeblikket ligger på 9 mnd.

At det nå kanskje bare dreier seg om en måned før et vedtak fattes, tar litt tid for Dagfinn Andersen å fordøye, når fvn.no ringer ham og forteller hva UDI har bestemt.

— Vi har stått sammen gjennom noen harde tørner i denne saken, men det har nesten kostet oss hele ekteskapet.

De to har ofte snakket på telefon om å gi opp.

— Samtidig er det er klart jeg blir glad for å høre dette, sier Andersen. Han tør nesten ikke tro det er sant, etter alle skuffelsene de har opplevd siden de giftet seg høsten 2006. Andersen mener det nå ville være underlig dersom ikke saksgangen går knirkefritt, særlig siden kristiansandspolitiet for lenge siden har sagt de ønsker Lyudmila velkommen til Norge.

— Vi ser fram til dagen da ventetiden er over, sier Dagfinn Andersen.