KRISTIANSAND: I fjor giftet Dagfinn fra Søm seg med ukrainske Lyudmyla (41). Nå er hun kastet ut av Norge, og får ikke engang reise på ferie for å besøke mannen sin. Politiet har innrømmet å ha gitt feil informasjon, men UDI tviholder på paragrafene.

— Dette er horribelt og stivbeint, sier demokratenes Vidar Kleppe. Han mener myndighetene må ta til vettet i denne saken.

- Bjarne Håkon Hanssen må skjære igjennom. Når folk kommer til Norge og krever politisk asyl, så står hele apparatet klart. Selv " asylshoppere" som reiser Europa rundt er landet vårt åpent for, men ikke to mennesker som elsker hverandre, sier Kleppe.

Han mener Staten forskjellsbehandler mennesker som ønsker opphold her til lands.

— Her har du et par som har giftet seg av kjærlighet, hun er selv ressurssterk, har en mann som kan forsørge seg og de fulgte myndighetenes råd. Likevel straffes de av paragrafryttere, til tross for at hele saken er myndighetenes feil, sier Kleppe.

- En skandale de luxe

Dagfinn og Lyudmila giftet seg 3. oktober i 2006. Deretter søkte de om familiegjenforening fra Norge, slik sedvanen har vært i en årrekke.

Politiet visste nemlig ikke at utlendingsforskriften var endret bare to dager før bryllupet, og ga ekteparet feil råd. "Hun kan bare bli i Norge, dette går helt sikkert i orden," var rådet fra politiet i Kristiansand til de to.

Siden loven akkurat var skjerpet, og politiet innrømmet en feil, regnet myndighetene med at søknaden om familiegjenforening skulle gå igjennom, siden det var gått så kort tid etter lovendringen. Dermed reiste ikke Lyudmila hjem da visumet hennes gikk ut den 15. oktober.

Men UDI sto steilt på sitt, og kastet henne ut av Norge.

— Dette er en skandale de luxe. Hun er ingen byrde for samfunnet sier Vidar Kleppe. Han tror arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen vil tjene politisk på å gripe inn i saken.

- Han vil hele få det norske folk med seg. Ut med mulla Krekar, og inn med Lyudmila, sier Vidar Kleppe.

Han lover å heise flagget hjemme i hagen dersom ukrainske Lyudmila nå får reise direkte til Kristiansand og ektemannen Dagfinn.

— Og jeg er jo ikke akkurat den første som tar til orde for å slippe folk inn i landet, minner han om.

Én telefon Ambassaden i Kiev kunne ha løst hele floken ved å gi Lyudmila et syvdagers visum, siden UDI har utstyrt det stedlige politiet med fullmakt til å godkjenne familiegjenforening.

— Vi sitter og venter med stempelet. Kommer hun hit, godkjenner vi på dagen, sier førstekonsulent Tone Brunstad ved utlendingsseksjonen i Agder politidistrikt.

Men ambassaden tviholder på paragrafene, og mener at fristen er oversittet, altså intet nytt visum. Ikke engang ferievisum, så ekteparet kan treffe hverandre hjemme i Norge, synes myndighetene er noen lur idé, og henviser til at Lyudmila ikke kan stoles på, siden hun i sin tid giftet seg på turistvisum.

— Hadde ambassaden tatt én telefon til UDI, og UDI én telefon til politiet i Kristiansand, kunne saken vært løst, sukker Dagfinn Andersen.

Fortvilet

Siden det første avslaget har Dagfinn og Lyudmila brukt hvetebrødsdagene på å slåss med myndighetene, i stedet for å pleie ekteskapet. Nå lurer de begge på om de orker nye runder med søknader, og mulige avslag.

— Vi har snakket flere ganger om å gi opp, det vil si å skille oss igjen, sier Dagfinn Andersen. Han er utslitt av kampen for å bli trodd, og føler at Staten ikke ønsker ham et lykkelig ekteskap.

Og kona Lyudmila sitter nå 14 timers togreise fra Kiev og lurer på om hun noensinne vil få begynne familielivet de hadde planlagt på Søm, eller om Norge bare er et land for nordmenn og asylsøkere med rulleblad.

— Hun er helt knust, sier ektemannen.

— Departementet kjenner ikke til denne konkrete saken, og kan derfor ikke kommentere den. Vi henviser til UDI som behandler disse sakene, er beskjeden Fvn.no får fra Bjarne Håkon Hanssens kommunikasjonsrådgiver, Karenina Kriszat.

- Må sende fra hjemlandet

Lyudmila Bobrovytska reiste altså ikke ut av landet da besøksvisumet hennes gikk ut, etter forsikringer fra utlendingsseksjonen i politiet om at det var greit å bli. På bakgrunn av det fremkomne saksforholdet i media ønsker UDI nå å kommentere saken:

— UDI avslo i februar 2007 Bobrovytskas søknad om familiegjenforening. Bakgrunnen for avslaget var at søknaden var sendt fra Norge. Søknader om familiegjenforening kan ikke sendes fra Norge, men må sendes fra søkerens hjemland, sier Fungerende direktør i UDI, Morten Hansen.

Han påpeker videre at Lyudmila Bobrovytska ikke påklagde ikke vedtaket i UDI til Utlendingsnemnda.

— Bobrovytska har i ettertid søkt om turistvisum til Norge ved ambassaden i Kiev, men har fått avslag på søknadene. Vedtakene er ikke blitt påklaget til UDI, sier Hansen.

Han ser heller ikke at UDI har fått en ny søknad om familieinnvandring.

Se video fra TVSør