Det opplyste stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) da Sørlandstinget torsdag vedtok å gjøre et nytt framstøt for å få Statnett til å legge datafibre parallelt med de internasjonale strømkablene som skal legges fra Tonstad til Tyskland.

Hvem aktørene er ønsker ikke Grøvan å si, men på spørsmål fra Fædrelandsvennen svarer han at det er store seriøse aktører.

Både statsminister Erna Solberg og sju av hennes kolleger vil nå motta et brev der sørlandspolitikerne understreker viktigheten av at fibrene blir lagt. Dette vil gjøre det mulig å etablere store datalagringsparker av samme type som Facebook har gjort i Luleå i Sverige. Fram mot 2020 vil det være behov for 200 slike sentre bare i Europa.

Sju milliarder

Og Apple etablerer seg nå i danske Viborg, der de gjør investeringer for sju milliarder kroner:

— Apple etablerer seg der fiberkabelen fra Norge over Skagerrak kommer inn, og de vil drive på dansk vindkraft og norsk vannkraft, opplyste prosjektleder for Grønne datasentre på Sørlandet, Trond Schrader Kristiansen som jobber i Vest-Agder fylkeskommune.

Sammen med fiberkapasitet er tilgang på grønn kraft er et av hovedargumentene for etablering av datasentre, og stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad fremmet nylig et representantforslag om redusert el-avgift for disse sentrene.

— Kraftkrevende industri har redusert el-avgift, og dette er den moderne kraftkrevende industrien, sier Robstad.

Statsbudsjettet 2016

Forslaget skal behandles i statsbudsjettet for 2016, og Sørlandstinget ber i brevet til ministrene om at det blir realisert.

Statnett skal i utgangspunktet bare legge strømkabler, men har etter strekt press gått med på å utrede muligheten for å legge fiber parallelt. Dette vil kreve ekstrakostnader, og både olje- og energiminister Tord Lien og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har gitt uttrykk for at da må kommersielle aktører delta.

— Jeg hadde møte med Solvik-Olsen i går, og han er positiv til å legge fiber dersom disse aktørene blir tydelige, opplyste stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp).

På Støleheia i Vennesla har Bulk Eiendom lansert storstilte planer om milliardinvesteringer i en datalagringspark, og Sørlandstinget heier på prosjektet.

Erfaringer fra andre land viser nemlig at ett senter vil tiltrekke seg flere, og utløse enda mer aktivitet.