Partikollegene Kari Henriksen fra Ap i Vest-Agder og Freddy de Ruiter fra Aust-Agder var totalt uenige om Sørlandstinget burde vedta en uttalelse om sykehusene i Agder.
sorlandstinget02.jpg

Med 17 mot 15 stemmer forkastet Agder-politikerne å realitetsbehandle en uttalelse fra Aps gruppeleder Tellef Inge Mørland.

— Det vil stille samarbeidet på en alvorlig prøve dersom ikke uttalelsen blir vedtatt, sa de Ruiter til Fædrelandsvennen like før møtet ble satt i Høyres grupperom på Stortinget.

Partikollega Kari Henriksen var totalt uenig:

— Jeg kan ikke skjønne at det er nødvendig med et sikt vedtak her. Alle fylkespartier og organisasjoner har allerede slått fast at det skal være tre sykehus på Sørlandet, sier Kari Henriksen.

Men etter ti minutters debatt ble forslaget lagt bort fordi flertallet ikke ville behandle det.

Det var Agderposten som onsdag kveld omtalte brevet som er forfattet av Aps gruppeleder i Aust-Agder fylkesting, Tellef Inge Mørland, der han ber Sørlandstinget vedta en uttalelse om likeverdig utvikling av de tre Agder-sykehusene.

Sørlandstinget er en møteplass for de politiske valgte lederne på kommune-, fylkes og stortingsnivå, og der saker som er aktuelle for landsdelen drøftes.

Reagerte sterkt

Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn (H) var en av de som reagerte sterkt på brevet, og han sendte e-post til sine politikerkolleger med anmodning om å forkaste forslaget:

«Hei, Det er ikke rimelig at Sørlandstinget skal uttale seg i en så kompleks og omfattende sak på basis av et utkast mottatt få timer før møtet skal finne sted. Det faller dessuten klart utenfor dette organs mandat å uttale seg eller fatte vedtak basert på avstemninger. Dette er et dialogforum og intet annet, jfr f.eks forumets sammensetning i forhold til befolkningssammensetning. Hvilket mandat har representantene fra kommunestyrer og innbyggere? Vedtekter? La oss ikke bruke tid på dette i morgen. Mvh Arvid G».

— Dette synes jeg er smålig av Kristiansands ordfører, sier Freddy de Ruiter, som også argumenterte sterkt for at forsamlingen måtte behandle brevet like etter at møtet ble satt.

Aust-Agders fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund leder møtet, og foreslo å bruke kommunelovens bestemmelse om at en ikke forhåndsmeldt sak ikke kan behandles dersom en tredjedel av deltakerne stemmer mot.

Sterkt beklagelig

— Det er sterkt beklagelig dersom man skal bruke formaliteter for å få stoppet et forslag som i realiteten er det samme som fylkestingene allerede har vedtatt, sa de Ruiter.

— Uttalelsen samsvarer ikke med det vårt kommunestyre har vedtatt, så dette kan jeg ikke støtte, sa Marnardals ordfører Helge Sandåker (Ap).

Også Ivelands ordfører Gro Anita Mykjåland argumenterte sterkt mot å behandle brevet.

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) uttrykte imidlertid tvil:

— Det kan ikke være slik at noen ting kan meldes inn helt på slutten, mens andre forkastes. Vi må få bedre rutiner for frister til agendaen, påpekte han før forsamlingen forkastet Mørlands innspill med 17 mot 15 stemmer.

Mørlands uttalelse

Dette er uttalelsen Tellef Inge Mørland ønsket Sørlandstinget skulle vedta:

Videreføre tre sykehus

I forbindelse med høringen til Utviklingsplan 2030 for Sørlandet sykehus, gav både Vest-Agder og Aust-Agder fylkesting klart uttrykk for at dagens struktur med sykehus både i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord må videreføres.

Sørlandstinget er enig i at man må videreføre en struktur med tre sykehus på Agder.

Sykehusene i Arendal og Kristiansand må utvikles videre som likeverdige sykehus, med en hensiktsmessig fordeling av funksjoner. Flekkefjord sykehus må opprettholdes som et godt lokalsykehus med tilbud om fødeavdeling og akuttkirurgi. Sørlandstingets politikere ønsker å bidra til at man sammen lykkes i dette arbeidet, slik at befolkningen på Agder opplever å ha gode, nære sykehusfunksjoner med høy kvalitet i hele landsdelen».