— Det er veldig kult at jeg nå er nest best på 800 meter i Norge gjennom alle tider. Om en fotballspiller er god eller ikke, det er en subjektiv vurdering. Men jeg vet at det kun er ei norsk jente i historien som har løpt fortere enn meg på to runder, fastslår Trine Mjåland.

25-åringen er i godt humør. Sammen med boxeren Lotta, som hun låner av mora til samboer Jesper Mathisen, leker de seg som del av oppvarmingen til økta på Kristiansand stadion. Allerede før torsdagens prestisjetunge Bislett Games, har KIF-jenta igjen pyntet på sin personlige rekord på 800 meter. Slik hun har gjort minst én gang hvert eneste år siden hun så smått begynte å satse på 800 meter i 2012. ## — Nesten avgjørende

Tiden 2.01,69 fra Belgia forrige helg, er det bare Ingvill Måkestad Bowim i Norge som matcher. Hun har til gjengjeld løpt de åtte raskeste 800 meterne i Norge. Men nå er Trine Mjåland bedre enn Randi Langøigjelten Bjørn, som med 2.01,7 i 1981 hadde norgesrekord i hele 30 år.

— I min alder og i min livssituasjon er det nesten avgjørende at jeg setter personlige rekorder. Jeg ville aldri lagt ned så mye tid og krefter, hvis det bare handlet om å bli middels. Personlige rekorder ser jeg på lønn for strevet som jeg legger ned. Satsingen min kan være tøff når det står på, og noen ganger lurer jeg på hvorfor jeg gidder, men når «lønna» mi kommer, så skjønner jeg hvorfor, sier Mjåland, som måtte nøye seg med 2.04 i sterk vind i Uppsala søndag.

- Helst være beste i alt

— Men er du fornøyd med å være nest best?

— Nei. De som kjenner meg, vet at jeg aller helst skal være best i alt. Men selv om Ingvill fortsatt har et solid forsprang (1,85 sekunder, red. anm.), kan jeg ikke se at hun skulle ha bedre forutsetninger enn meg til å løpe fort på noen annen måte enn at hun har satset lenger enn meg. Derfor ser jeg ingen grunn til at jeg ikke skal kunne ta rekorden hennes, så sant jeg er like heldig og unngår skader, slik jeg har gjort til nå, sier Kristiansand-jenta.Men først er VM-kravet på 2.01,00 det første naturlige målet.

— Da jeg satte persen forrige helg, var det i et bortimot optimalt felt i et bortimot optimalt løp. Samtidig fikk jeg ikke pes fra noen på oppløpet, og da jeg kom i mål var jeg ikke noe mer sliten enn jeg pleier. Det forteller meg at det skal være mulig å tyne enda mer. Det handler om å våge mer de første 600 meterne, og når jeg har gjort flere slike løp, holder det plutselig helt inn en gang, mener hun.

- VM-kravet skal være mulig

Torsdag løper hun spesialdistansen sin under Bislett Games, med klubbvenninne Benedicte Hauge som hare.

Det skal være mulig å klare det

— Det setter jeg stor pris på, det er en oppgave hun har løst godt før. Jeg gleder meg til å løpe i et så stort stevne som samler mange av de største friidrettsstjernene i verden, og målet mitt er å offensiv, sier Mjåland.

Likevel har hun mer tro på at hun kan klare VM-kravet i europacupen i Russland om snaut to uker. Deretter blir det flere uker med bare trening før hun i slutten av juli og begynnelsen av august gjør nye forsøk på VM-kravet.

— Det skal være mulig å klare det, mener Trine Mjåland.

- VM-kravet bør være innen rekkevidde

Sportssjefen i Norges Friidrettsforbund har latt seg imponere av Trine Mjåland.

Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Friidrettsforbund. Foto: Braastad, Audun

— Det er veldig gledelig at hun fortsetter den fine utviklingen, og får igjen for arbeidet som legges ned. Det er vanskelig å si hvor det kommer til å ende, men tidene bærer definitivt bud om at hun vil være i diskusjonen til VM. Nå mangler hun bare sju tideler, og det mener jeg bør være innen rekkevidde, sier Ronny Nilsen.- Er Trine en utøver som Friidrettsforbundet har store planer for?

— Nå er det veldig avgjørende hvordan det går med henne fremover, men hun viser at hun er i utvikling og kan være med i OL-diskusjonen neste år. Slik sett bør forbundet følge med og gi henne oppfølging, sier Nilsen, som selv gir seg som sportssjef etter denne sesongen.

Løper for EM-kravet

Ved å sette pers på 100 meter i Sverige i helga, beviste sprinteren Even Meinseth (19) at han er i rute foran Bislett Games.

Even Meinseth Foto: Reidar Kollstad

— Jeg er veldig fornøyd med det jeg har levert så langt. Formen er ganske bra selv om jeg ikke har sluppet opp så mye på treningen ennå. Det lover bra, sier Meinseth etter 10,72 i litt motvind i Uppsala søndag.Det er to hundredeler bedre enn persen, men to hundredeler bak kravet til U20-EM. På Bislett løper han 200 meter, hvor persen er 21,61 og EM-kravet er 21,60. — Målet er å ta det nå på torsdag. Det bør ligge til rette for det i og med at jeg har fått en god bane, og heatet er sterkt, sier Sørild-gutten.