— Utrolig deilig å ta kravet så tidlig i sesongen. Nå kan jeg slappe litt mer av i forhold til kravet, og fokusere mer på treningen mot U23-EM, sier Vetle Brunvatne.

På Hamar i helga kastet han 71,52 meter, det vil si godt over EM-kravet på 70,00. Persen fra i fjor er på 72,57.— EM er sesongens store mål. Nå som jeg er klar, er målet EM-finale. Da må jeg nok kaste 75-76 meter, sier 20-åringen.

— Er det realistisk?

— Ja. Jeg har aldri før kastet så langt så tidlig på sesongen som i år. Formen pleier å komme utover. Og jeg er i bedre form enn i fjor, sier Brunvatne, som trenes av Egil Thune og Trond Besse Fjeld.

Mushom under EM-kravet

Det er maks tre norske spydkastere som får delta i Tallinn, og dersom tre nordmenn kaster lenger enn Brunvatne, må han likevel avfinne seg med å bli hjemme.

— Men jeg er ganske trygg på at det ikke skjer. Vi er bare tre aktuelle som kaster over 70 meter, med mindre det kommer en som overrasker veldig.

Brunvatne er en av 15 sørlendinger som sikter seg inn mot deltakelse i internasjonale mesterskap i sommer.

Håkon Mushom fra Lyngdal.

Han kan fort få følge av Håkon Mushom til U23-EM i Tallinn 9.-12. juli. I helga løp lyngdølen 800 meter på Hamar på 1.49,17 — 33 hundredeler under EM-kravet.- Jeg er veldig godt fornøyd. Bare to ganger i karrieren har jeg løpt fortere, og dette resultatet kom allerede i min første ordentlige 800 meter. Vanligvis har jeg trengt en del løp før de gode tidene har kommet, sier 21-åringen, som har 1.48,37 som pers fra Bislett Games i fjor.

Selv om han har klart kravet, er han likevel bare nummer tre av de norske U23-utøverne. Både Andreas Roth og Roald Frøskeland har løpt fortere på 800 meter i år.

Berge skadet i god sjukamp

— Det kan likevel være at dette holder til EM. Vi er fem stykker som har kapasitet til å klare kravet, men de to andre er skadet. Uansett har jeg planer om å løpe fortere, og aller helst i duell mot Roth og Frøskeland. Det er jo det som er moro, sier Mushom som har blinket seg ut Bislett Games 11. juni som neste store mål.

Ingvild Meinseth fra Sørild. Foto: Thore-Erik Thoresen

Fra før har Ida Marcussen klart kravet til senior-VM i fjor, mens spydkaster Stella Weinberg har klart kravet til U18-VM i Colombia. Sprinter Ingvild Meinseth og langsprinter/mellomdistanseløper Karoline Daland har klart kravene til Ungdoms-OL i Georgia. Totalt har dermed seks sørlendinger innfridd kravene for internasjonal mesterskapsdeltakelse i år.I tillegg var Emilie Berge på god vei til å klare kravet til U20-EM i helga, men Iveland-jenta skadet ankelen i høyde og måtte gi seg etter fem øvelser.

Stian Bekkevoll beviste i Danmark i helga, ved å forbedre persen sin med 32 sekunder til 30,44 på 10.000 meter, at kravet til U23-EM er innen rekkevidde. Da må han imidlertid løpe under 30,15 på Stadionmila i Kristiansand lørdag 6. juni.

Trine Mjåland og Erik Udø Pedersen er småskadet, og konkurrerte ikke i helga.