— Dette er en tillit for som jeg er veldig takknemlig for. Jeg opplever det somhonnør for det jeg har gjort, og som en forventing til det jeg skal gjøre fremover.KrF er i en spennende posisjon, og jeg har signalisert at jeg vil med på laget videre, sier Dagrun Eriksen til Fædrelandsvennen.

- Var du usikker på om du ville få innstillingen til nestledervervet?

— Med mine erfaringer tar man aldri tillit som en selvfølge. Det kangjøres vurderinger, som ikke bare handler om meg og min person, og en valgkomité har fullmulighet til å gjøre de valg de vil. Derfor er det ekstra hyggelig å få tilliten.

Hun forteller at leder av valgkomiteen, Vennesla-ordfører Torhild Bransdal, kom inn på kontoret hennes like før klokka 14 da pressemeldingen gikk ut.

— Jeg hadde fått vite at jeg hadde flest fylkespartier bak meg blant kandidatene til vervet. Det var en av grunnene til at jeg takket ja, sier Eriksen.

Trakk seg

På sin Facebook-side skriver Kjell Ingolf Ropstad onsdag formiddag.

«Etter en lang tenkepause har jeg nå bestemt meg for å takke nei til å stille som nestleder i KrF. Jeg er takknemlig for hyggelige tilbakemeldinger og heiarop - faktisk også litt stolt - vi er jo tross alt bare mennesker alle sammen... Jeg digger KrF, og kommer til å gjøre alt jeg kan for at vi får mest mulig gjennomslag for våre saker og standpunkter i min drømmejobb her på Stortinget fremover! Vi har gode kandidater til nestlederjobben og jeg gleder meg til å samarbeide og heie på den nye ledelsen som skal velges på landsmøtet vårt i mai!»

Stortingsrepresentanten fra Aust-Agder har vært ønsket i partiets toppledelse av flere fylkespartier etter at Bjørg Tysdal Moe (61) fra Rogaland nå trekker seg som andre nestleder. Olaug Bollestad (53) fra Rogaland er en annen sterk kandidat.

Partiets første nestleder, Dagrun Eriksen fra Vest-Agder, gjorde det i januar klart at hun ønsker å stille til valg for to nye år etter å ha innehatt den sentrale posisjonen i elleve år. Hun har vært nestleder siden Valgerd Svarstad Haugland trakk seg i 2004, blitt gjenvalgt annet hvert år siden 2005. Dagrun Eriksen sier at hun ikke frykter for Ropstads partifremtid.

— Kjell Ingolf har en fremtid i dette partiet, ingen tvil omdet. Han har sittet i sentralstyret,og har en sentral rolle i Stortinget. Han kommer vi til å se mye til, uansett hvilkenposisjon han har i partiet.

Om hvorfor hun forsatt vil være med i toppledelsen, sier hun:

— Jeg gikk gjennom en ordentlig tankeprosess i jula, og jeg kjenner at jeg ikke er ferdig med KrF og med politikken. Vi er i en spennende posisjon, og jeg har lyst til å være med på laget fremover.

— Jeg mistet min mor før jul, men jeg merker allerede at jeg har en større tilstedeværelse, for nå kan jeg konsentrere meg mer om partiet enn når jeg har slike ting privat. Jeg tror folk vil fortsette å se at jeg er hektet på KrF, og vil bidra i de fora og anledninger jeg kan for å løfte politikken og partiet.

Enstemmig

Valget mellom de tre har blitt ansett å være en hard nøtt for valgkomiteen, under ledelse av Vennslas ordfører Torhild Bransdal. Onsdag ettermiddag ble deres enstemmige innstilling på partiledelse klar:

— Den går ut på at Knut Arild Hareide fortsetter som partileder, Dagrun Eriksen er innstilt som første nestleder og Olaug Bollestad som andre nestleder, sier Bransdal til Fædrelandsvennen.

Hun ønsker ikke å svære på når og på hvilken måte hun fikk vite at Ropstad ikke er aktuell, heller ikke hva hun mener om hans avgjørelse og begrunnelse.

Kjell Ingolf Ropstad er onsdag ettermiddag opptatt i partiets gruppemøte, og foreløpig utilgjengelig for kommentar.

I et intervju med Fædrelandsvennen i slutten av januar gjorde imidlertid Ropstad det klart at han ikke ønsket å ta en kampvotering mot Dagrun Eriksen på landsmøtet i mai:

- Jeg har ikke noe ønske om å stå i veien for Dagrun, og vil ikke stille i en votering hvis det blir henne mot meg. Jeg synes hun har gjort en god og viktig jobb, og ser gjerne at hun blir gjenvalgt, sa han da.

Fædrelandsvennen kommer tilbake med mer.