Vegard Ulvang og Dag Harald Jølle hadde klart det!

I drøyt seks uker har de fulgt ruten Roald Amundsen og hans menn gikk: Fra Rossisen, opp Axel Heibergbreen og over platået til Sydpolen.

— Det var en lang skitur, sa Ulvang.

- Men en flott tur på alle måter, sa Jølle.

To nøkterne typer som de siste dagene kun har hvilt noen få timer hver natt for å rekke frem til jubileumsdagen.Eller egentlig hadde de enda bedre tid på seg fordi teltleieren hvor polarekspedisjonene ligger følger chilensk tid og ligger 16 timer etter New Zealand-tid på Sydpolen.

Rørende gjensyn

Uansett, det ble et rørende gjensyn med Jan-Gunnar Winther som for et par dager siden ble fløyet inn til polen de siste milene for å rekke de offisielle seremoniene. Winther er direktør ved Norsk Polarinstitutt. Senere ventet gjensyn med Stein P. Aasheim, som også ble fløyet inn.

— Dette kan ikke sammenlignes med en normal skitur hjemme. Et slit, men en fantastisk opplevelse, sa Ulvang som kun var interessert i to ting; mat og en stol å sitte på.

-Vi har hatt utrolige opplevelser, og jeg har hatt fantastisk reisefølge, sa Jølle.

Styrte unna bresprekkene

De fire polfarerne har forberedt seg lenge, trukket bildekk etter seg i skog og langs veier hjemme. Som første siden Amundsen gikk der skulle de følge polarheltens rute så nøyaktig som mulig, bare styre unna de verste bresprekkene som forsinket Amundsen.De ble to uker forsinket fordi dårlig vær hindret flyet som skulle sette dem av i Antarktis. Men siden da har de gått – med bare to hviledager – 1300 kilometer fra isbremmen som bretter seg ut over Rosshavet i Vest-Antarktis og inn til Sydpolen.