I morgen, 14. desember, er det nøyaktig hundre år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen. Sammen med Stein P. Aasheim og Jan-Gunnar Winther har Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle gått løypa som Amundsen fulgte.

Med bare 80 kilometer igjen til målet bestemte Aasheim og Winter seg for å bryte løpet i går.— Vi gjorde det vi kunne for å nå polen til hundreårsmarkeringen. I natt, etter noen døgn hvor vi kun har hvilt et par timer, forsto vi at det ikke gikk, sier Jan-Gunnar Winther til NTB.

Har gått 1270 kilometer

Mens de to ble transportert til Sydpolen med fly, tok Ulvang og Jølle fatt på den siste etappen. Klokken 16 i dag oppdaterte de bloggen sin med at ekspedisjonen var 41 kilometer unna polpunktet. De hadde da gått 1270 kilometer totalt.

— Dataene er sendt når de antakelig slo leir for å få seg litt hvile - midt på natta for dem. De står virkelig på, sier mediekontakt Marte Lundberg ved Norsk Polarinstitutt til fvn.no.

Det var tirsdag kveld ikke mulig å komme i kontakt med de to gjenværende ekspedisjonsmedlemmene, opplyser Lundberg. I morgen formiddag norsk tid holdes det en markering på polpunktet, hvor blant annet statsminister Jens Stoltenberg skal delta.

— Ulvang og Jølle ventes å ankomme innen overføringen til den norske markeringen klokken 19 norsk tid, sier Lundberg.

- Var helt på felgen

De fire har, som første ekspedisjonen siden Amundsen, fulgt polarheltens rute så nøyaktig som mulig.

Stein P. Aasheim, som har erfaring fra en rekke ekspedisjoner rundt om i verden, mener at de siste ukene er noe av det hardeste han har vært med på.

— Jeg hadde tårer i øynene da jeg sto på Rossisen og så det mektige Antarktis, og kjente tårene igjen i går da jeg fysisk var helt på felgen. Underveis har jeg i perioder vært i en mental hengemyr jeg aldri har vært i tidligere. Men som helhet har det vært et fantastisk eventyr, og jeg er ydmyk, sier Aasheim NTB.

13 kilometer bak Amundsen

Jubileumsekspedisjonen kom i gang to uker for sent fordi været gjorde det umulig å bli fløyet til Antarktis. Dessuten ble de sterkt forsinket da de kom opp på det antarktiske platå hvor det var ekstrem motvind og over 30 kuldegrader. Likevel har de kun hatt to hviledager.

Ifølge dagens oppdatering var Ulvang og Jølle 13 kilometer bak Amundsen i ettermiddag.

De siste par ukene har de hatt svært dårlig føre. Antarktis' nysnø er noe av det tråeste som finnes å gå på. Amundsen kalte det fiskelim.