KRISTIANSAND: — Folkehelse er viktig for alle grupper i samfunnet. Vi må likevel prioritere, og trenger ikke bruke ressurser på å lage en egen undersøkelse for en bestemt gruppe. Sentralt finnes det allerede tilstrekkelig med informasjon og kunnskaper om hvordan lesbiske, homofile, bifile og transpersoner har det. Hvorfor må vi gjøre Sørlandet så spesielt, sa Øyvind Berntsen (Frp).

- Har det verre på Sørlandet

Arbeiderpartiets Trond Blattmann svarte at det ikke er tvil om at denne gruppen på Sørlandet har hatt det ekstra tøft, og da verre enn andre steder i landet.

— Jeg har levd i byen siden 1964, og har opplevd at alle homofile måtte reise til Oslo. Det er heldigvis ikke slik lenger, men det er ennå mange som sliter.

Viste til Songdalen

Trond Blattmann var en av flere i formannskapet som reagerte kraftig på et oppslag i Fædrelandsvennen om et brev som ansatte i skole- og helsesektoren i Songdalen sendte til Songdalen kommune. I brevet uttrykker de bekymring over at Esben Esther Pirelli Benestad var invitert til ungdomsskolen i Finsland.

Professoren i sexologi ved UiA besøkte skolen i regi av Foreningen for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Den har som mål at enda flere barn og unge skal få en seksualitetsundervisning som ruster dem til å ta valg som fremmer helse og trivsel, og som forebygger mobbing, diskriminering og krenkelser. Etter skolebesøket skrøt rektor Per-Arthur Romberg Hanssen av opplegget.

Mulig plan senere

— Det er vår plikt som politikere å sørge for at de som føler seg utenfor blir ivaretatt, sa Melissa Lesamana (SV).

Etter forslaget fra Arbeiderpartiet vedtok formannskapet å be administrasjonen vurdere om undersøkelsen senere bør følges opp med en mer forpliktende plan for å bedre levekårene for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.