KRISTIANSAND: — I denne hallen skal vi bygge et helt nytt renseanlegg, opplyser Torleif Jacobsen, prosjektleder for utbyggingen av Odderøya renseanlegg og seksjonsleder for avløp i ingeniørvesenet i Kristiansand kommune.

— Det er veldig artig og interessant å være med på dette prosjektet, påpeker han.

I oktober i fjor startet arbeidet med å sprenge ut flere fjellhaller i det indre av Odderøya i Kristiansand. Nå er sprengningsarbeidet ferdig, og rundt 90.000 kubikkmeter fjell er fjernet.

I den største fjellhallen, som er 220 meter lang og 25 meter bred, etableres det nå betongfundamenter som skal romme bassenger og utstyr til et moderne renseanlegg.

Torleif Jacobsen, prosjektleder for utbyggingen av Odderøya renseanlegg, har kommet seg opp i høyden. Dermed ser vi bedre dimensjonene på hallen, som skal romme et moderne renseanlegg. Det nye anlegget skal etter hvert kobles sammen med det gamle. Foto: Tormod Flem Vegge

— Her kommer det pumper, filteranlegg, sedimenteringsanlegg og biologiske tanker, forklarer prosjektlederen.

130.000 innbyggere

Odderøya renseanlegg, som ble etablert inne i fjellet i 1993, utvides og rehabiliteres. Anlegget renser nå kloakken til 65.000 mennesker i Kristiansand og Vennesla. Når det står ferdig i 2017, har det kapasitet til å rense kloakken til 130.000 innbyggere.

Her ser vi konstruksjonene av det som skal sørge for første fase i rensingen av kloakken, selve grovrensingen. Blant annet store mengder sand fra kloakken skal her skilles ut, vaskes og gjenbrukes. Gamle, hullete rør er årsaken til at det er sand i ledningsnettet. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det største spenningsmomentet under prosjektet er når vi skal koble sammen det gamle anlegget med det nye. Det skjer samtidig med at anlegget er i drift, forteller Per Borø, driftsleder for Odderøya renseanlegg.

Sammenkoblingen skal skje neste vinter.

Biologiske tanker

Det er nye EU-krav som er utgangspunktet for byggingen av det nye anlegget. Nå er det kun krav fra EU om å fjerne fosfor fra kloakken. I fremtiden er kravet også at større deler organisk materiale fjernes. Det skal skje ved hjelp av store biologiske tanker.

Dette bildet er fra det gamle renseanlegget, som nå delvis oppgraders. Til venstre vises gamle sedimenteringsbassenger. Til høyre er de nye, som er lukket. Dermed unngår de ansatte problemer med lukt. Lukten skal for øvrig ledes opp i ei stor pipe på toppen av øya. Foto: Tormod Flem Vegge
Kloakken skal fylles i store tanker i det nye renseanlegget, som igjen er fylt med disse objektene, såkalte biomedier. Plastbitene sørger for at bakterier får større areal å feste seg på, når bakteriene skal spise opp kloakken og omdanne den til vann og karbondioksid. Foto: Tormod Flem Vegge

— Mer av kloakken enn tidligere skal omgjøres til gjødsel. Dette skjer ved at bakterier i biologiske tanker spiser opp kloakken. Bakteriene omdanner så deler av kloakken til karbondioksid og vann. Resten av kloakken renses videre i sedimenteringsanlegget og slippes ut i sjøen. Slammet som er igjen blir til gjødsel, forklarer Torleif Jacobsen.

7000 kubikkmeter

Kruse Smith har en kontrakt på cirka 200 millioner kroner i forbindelse med prosjektet. 60 mann fra firmaet er nå i arbeid på anlegget.

— Mannskapene jobber fra klokka 07 til klokka 20.40 seks dager i uka for å få ferdig vår del av kontakten innen fristen, som er sommeren 2016, sier Sverre Hille, prosjektleder for Kruse Smith.

— De er i ferd med å lage konstruksjoner, som totalt vil bestå av 7000 kubikkmeter betong, opplyser han.

- Greit om vinteren

Kåre Brekke er forskalingssnekker for Kruse Smith.

— Det er veldig greit å jobbe her, særlig om vinteren. Vi slipper jo kulda, poengterer Brekke.

— Anlegget er veldig spesielt. Det er krevende arbeid, og litt uvanlige konstruksjoner, fortsetter han.

I denne hallen ser vi bygget som skal romme garderobeanlegg og visningsrom for skoleklasser. I visningsrommet skal elever få undervisning om hvordan kloakken fra Kristiansand og Vennesla renses. Foto: Tormod Flem Vegge
I taket i fjellhallen er det montert store kraner på skinner. Disse skal blant annet brukes til å løfte maskiner og større objekter som etter hvert skal til service. Foto: Tormod Flem Vegge

Når betongkonstruksjonene er fullført til sommeren, starter arbeidet med å montere utstyr og ulike maskiner.

420 millioner kroner

Utvidelsen og rehabiliteringen av renseanlegget har en prislapp på 420 millioner kroner, og finansieres av vann— og avløpsgebyr fra innbyggerne i Kristiansand og Vennesla.

— Etter en periode med prøvedrift, skal renseanlegget være ordinær drift fra 2. oktober 2017, opplyser Torleif Jacobsen.

Odderøya renseanlegg er plassert i fjellet inne i Odderøya. Inngangen ligger ytterst på Silokaia. Foto: Tormod Flem Vegge