Fredag ble vinneren offentliggjort i Rådhuskvartalet.

— Skorsteinens evne til å henvende seg til både havet og byen, uavhengig av andre elementer enn seg selv og dens naturlige omgivelser, finner juryen fascinerende, leste kulturdirektør Stein Tore Sorthe opp fra begrunnelsen.

Millionutsmykningen kan bli et landemerke på Odderøya. Men juryen mener samtidig den kan skape en ny og spennende møteplass for byens befolkning, for tilreisende og øyas rike kunstmiljø.

Fire kandidater

Fire kandidater deltok med sine forslag til den svært utradisjonelle pipekunsten ved innseilingen til Kristiansand. Vinnertrioen har base i Oslo.

«Smoke and Mirrors» er belagt med ni meter høyt speil på nedre del, og ser på avstand ut som den svever.

Vinnerne Fredrik Berberg, Sindre Wam og Anna Andrea Vik Aniksdal mottar blomster fra kulturdirektør Stein Tore Sorthe i Rådhuskvartalet fredag. Foto: Vegard Damsgaard

— Det er viktig at den ikke bare blir et objekt å studere på avstand, men at den også gjør noe med betrakteren på nært hold. Vi mener den har potensial til å gjøre begge deler, uttaler Sindre Wam fra Kolab Arkitekter til Fædrelandsvennen.De håper pipa kan bli det første elementet i en skulpturpark på toppen av øya, som stadig berikes av de lokale kunstnerne.

- Da vi var på befaring skjønte vi fort hva Odderøya betyr for folk her, det var masse turgåere i området, sier Fredrik Berberg, som til vanlig driver mest med skulpturer og installasjoner.

Pipa blir et signal på avstand, mens den vil gi folk en meropplevelse når de oppsøker stedet.

«De to største skulpturene, pipa og luftinntaket, kles med speilpolerte plater opp til ni meters høyde. Over denne høyden vil kun corten-stålet være synlig. For at pipa og området rundt skal fungere som en destinasjon og et landemerke trenger den et element av overraskelse. I forslaget forekommer dette i form av en optisk illusjon; da de speilpolerte platene i bunn reflekterer himmelen, vil det på avstand se ut som pipa svever over vegetasjonen.»

— Pipa blir et signal på avstand, mens den vil gi folk en meropplevelse når de oppsøker stedet, forklarer Anna Andrea Vik Aniksdal fra det kunst- og designinspirerte arkitektkontoret.

«Smoke and mirrors», der nedre del er dekket med speil slik at det på avstand ser ut som den svever.

I starten snakket politikerne om å kamuflere den 30 meter høye og to meter brede pipa, eller lage en variant som kunne heves og senkes for å gjemme den illeluktende aktiviteten. Men etter hvert fikk pipa en annen lyd. I januar utlyste så kommunens kunstutvalg konkurranse. 82 meldte seg, og i vår ble fem kandidater håndplukket til å delta. Fire leverte forslag, mens én trakk seg.

— Kommer man fra sjøsiden vil skorsteinen invitere betrakterne til å oppsøke stedet den er plassert. Den vi skape nysgjerrighet og undring. (...) I skorsteinens umiddelbare nærhet vil betrakteren kunne leke med speileffekten og naturen rundt, lød det fra juryens begrunnelse.

1,1 million kroner

Kunstnerne leverer ikke bare forslag til pipe. Også inngangspartiet til renseanleggets administrasjonsbygg inne i fjellet blir utsmykket - et område som blir lite tilgjengelig for folk flest.

Vinneren her ble Metropolis, ved Hilde og Bård Tørdal.

— En skjematisk og stram fremstilling av Kvadraturen på ene siden av inngangspartiet kobles sammen med renseanlegget på motsatt side. Lys strømmer ut av vinduer i kvartalene og i tankene i anlegget, skriver juryen, som mener utsmykningen også vil ha stor verdi ved omvisning for skoler og barnehager.

Slik blir inngangspartiet til renseanlegget inne i fjell. Den er en visuell fremstilling av Kvadraturen til venstre som kobles sammen med renseanlegget til høyre.

Etter at HC Gilje trakk seg var det fire gjenværende deltakere i konkurransen: Liv Anne Lundberg/Kyrre Andersen, Fredrik Berberg (Kolab Arkitekter), Linda Bakke og Hilde/Bård Tørdal. Prosjektet har en totalramme på 1,1 million kroner. Kommunen har satt av 675.000 kroner, dertil støttes prosjektet av Kunst i Offentlige Rom (KORO).

Utbygger på Silokaia, Kanalbyen Utvikling AS, ba under høringen om høyskorsteinav frykt for at innflytterne i de 700 leilighetene i opptil 14 etasjer får en eim av kloakk på kjøpet.

Saken oppdateres.