— Vi er ombudsmenn for våre innbyggere og er ikke interessert i at de skal betale mer enn nødvendig for sine tjenester, sier Kjetil Torp (KrF), ordfører i Vegårshei.

I april fastslo voldgiftsretten at Mandal og nabokommunene betalte for mye for avfallet de leverer til Returkraft. Regningen kom til innbyggerne i form av høyere renovasjonsgebyrer på rundt 400 kroner for en gjennomsnittlig husstand.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Samme prinsipp

Nå mener kommunene Gjerstad, Risør, Tvedestrand og Vegårshei at samme priser må gjelde for dem, siden de har den samme kontrakten med Returkraft som kommunene i Mandalsregionen har.

— Vi må tenke på våre abonnenter, og siden vi har samme leveringsavtale som Maren (Mandalsregionens Renovasjonsselskap), mener vi at de samme prinsippene må gjelde. Vi kan i hvert fall ikke gå med på at kostnadene ukritisk lempes over på abonnentene, sier Kjell Trygve Grunnsvoll (Sp), ordfører i Gjerstad.

Mens innbyggerne i Mandalsregionen leverer avfallet sitt gjennom renovasjonsselskapet Maren, leverer innbyggerne øst i Aust-Agder avfallet gjennom selskapet RTA (Risør og Tvedestrandsregionens Renovasjonsselskap).

På et møte i Risør onsdag vedtok generalforsamlingen i RTA at de skal be Returkraft om å få betale like lite som Maren nå får betale.

Turbulens

Returkraft vil i år gå glipp av 3,5 mill som følge av dommen mot Maren. Tapet kan bli enda større hvis andre kommuner skulle få gjennomslag for at de skal få betale mindre.

Returkraft kunne onsdag ikke gi noe svar på om de vil akseptere at også andre selskaper får betale mindre eller om de kan operer med ulike priser. Styreleder Tormod Vågsnes sier til Fædrelandsvennen at voldgiftssaken gjaldt forholdet mellom Returkraft og Maren og at den ikke nødvendigvis er direkte overførbar til andre selskaper.

Det er også en annen forskjell: Maren er ikke eier i Returkraft, mens kommunen øst i Aust-Agder er eiere gjennom RTA.

— Jeg er forundret over RTA. De er eiere i Returkraft og vi har en felles utfordring når det gjelder dette selskapet, sier Vågsnes.

Får regningen

Vågsnes minner også om at regningen uansett skal betales av noen. Hvis den ikke blir betalt gjennom høyere renovasjonsgebyr, kan den komme tilbake til eierkommunene ved at Returkraft trenger økonomisk hjelp.

I Vegårshei er ordfører Kjetil Torp klar over at de nå kan skape mer trøbbel for Returkraft.

— Vi sier ikke at vi ønsker en ny voldgiftssak, men vi gir RTA et oppdrag med å avklare situasjonen. Vi som alle andre registrerer at det er mye turbulens rundt Returkraft og vi bidrar kanskje til at det blir mer. Men det må både vi og Returkraft tåle.

To priser

Returkrafts styre vil nå ta stilling til om RTA skal betalesamme pris som Maren. Men ifølge Returkrafts direktør, Odd Terje Døvik, er detingen automatikk i at andre selskaper skal ha samme pris som Maren, selv om dehar samme kontrakt.

— Når RTA viser til avtalens ordlyd blir det for enkelt. Deter flere andre forhold voldgiftsretten har lagt vekt på i sin avgjørelse, blantannet det som kalles «partenes subjektive forståelse av avtalen». RTA har ikkepå noe tidspunkt tidligere gitt uttrykk for at de har forstått avtalenannerledes, selv om de har kjent til uenigheten med Maren, sier Døvik.

Han vil likevel ikke konkludere om hvor vidt Returkraft viletablere et system med to priser: En for Maren og en for de andre.

— Det spørsmålet har ulike sider. Den ene er om vi haranledning til å gjøre det ifølge regelverket. Det andre er om det er ønskeligmed tanke på leverandørfellesskapet. Vi er fortsatt i en prosess der vi vurdererdette, sier Døvik.

Ikke aktuelt

Mens kommunene i Aust-Agder vil jobbe for lavere gebyrer, har noe slikt aldri vært diskutert i Kristiansand og nabokommunene som sammen eier Avfall Sør.

— Slik jeg ser det er det totalt uaktuelt for Avfall Sør og det har aldri vært diskutert. Problemstillingen er egentlig ganske absurd siden vi også er eiere, så regningen vil likevel komme til oss, sier Sigurd Tvedt, daglig leder i Avfall Sør.

Selskapet er eid av Kristiansand, Vennesla, Songdalen og Søgne og er den største eieren i Returkraft. Når en annen eier nå vil at sine abonnenter betaler mindre, betyr det uro på eiersiden.

— Hvis også RTA vil kreve lavere pris synes jeg det RTA nå gjør er trist. Det som vil skje om de får gjennomslag er at de øvrige husholdningene i eierkommunene må betale mer eller at RTA eller de andre eierne må skyte inn penger.