Odd Terje Døvik00006.jpg Foto: Reidar Kollstad

— Det er en krevende situasjon og vi er nødt til å snart få positive resultater, sier Tormod Vågsnes, styreleder i Returkraft.

Årsregnskapet som var klart tirsdag kveld, viser et underskudd for selskapet på over 32 millioner. Det er enda dårligere enn de først hadde regnet med.

Grunnen til at det ble så høyt, er voldgiftsdommen mot Mandalsregionens Renovasjonsselskap (Maren) som slo fast at Returkraft tok for mye betalt for avfallet derfra.

Lite overskudd

Dommen betyr at Returkraft går glipp av fem millioner i 2013. I 2014 kan det bli ytterligere 3,5 millioner. Dermed kan det vesle overskuddet de hadde budsjettert med ryke.

— Hvis vi må ta en ny tapsføring i forhold til Maren, begynner vi å spise av det overskuddet vi hadde budsjettert med. Men vi tror fortsatt vi skal klare et lite overskudd, sir Odd Terje Døvik, administrerende direktør i Returkraft.

For å hindre nye underskudd har Returkraft økt prisen for å levere husholdningsavfall til anlegget. Regningen kommer til forbrukerne i Agder som i snitt må ut med mellom 300 - 400 kroner mer enn før.

— Returkraft har antakelig den høyeste avgiften i kongeriket i dag. Det er ikke behagelig, men det ville vært ansvarsfraskrivelse å ikke gjøre noe, sier Tormod Vågsnes.

Renter

Det dårlige resultatet skyldes også at Returkraft fortsatt sliter med høye renteutgifter. Før finanskrisen valgte Returkraft å inngå fastrenteavtaler som gir dem utgifter på 62 millioner i året, rundt 14 millioner mer enn om de hadde hatt flytende.

— Vi har flere rentebindingskontrakter. De første går ut i 2015, og etter fire - fem år skal det begynne å monne, så tiden jobber for oss, sier Døvik.

Anlegget som det kostet 1,3 milliarder å bygge, har nå en markedsverdi på mellom 250 - 400 millioner ifølge beregninger Returkraft selv har fått utført.

— Vi har vært i drift i kun fire år og anlegget er bygd med et generasjonsperspektiv. Når det nærmer seg 10-årsdagen tror jeg pilene vil begynne å peke rette veien. Visste at det ville bli tøft de første årene, men det ble tøffere enn vi trodde, sier Døvik.

Ikke utbytte

Selv om Returkraft skulle gå i balanse, er det likevel usikkert hvor høye inntekter de kan få fremover. Det mest kritiske er nye miljøforskrifter. Disse kan i verste fall føre til at selskapet går glipp av rundt 40 millioner i året.

Returkrafts største eier, Avfall Sør, kommer trolig ikke til å utbetale utbytte på seks millioner til sine eierkommuner på grunn av den usikre situasjonen. For Kristiansand betyr det 2,5 millioner.

— Vi har forståelse for det, og det er ikke første gang vi ikke får utbytte, sier Terje Fjellvang, økonomidirektør i Kristiansand kommune.

Avfall Sør hadde i 2013 et overskudd før skatt på 5,4 millioner.

Ikke nå

Ifølge Døvik er det ikke aktuelt at selskapet får tilført egenkapital fra eierne i 2014. — Vi har god likviditet i både2014 og 2015, men i 2015 begynner vi å betale avdrag, så på et tidspunkt må vi nokstyrke egenkapitalen. Men hvordan det eventueltskjer, og i hvilket omfang,vil jeg ikkespekulere på i dag.