Mandag skrev Fædrelandsvennen om en Kristiansand-familie som gjorde som flere andre med barn i rusmiljøet: De inngikk en avtale med bakmannen og tok opp lån for å bli kvitt tenåringens narkogjeld.

— Det var en lettelse når pengene var betalt, både for sønnen min og meg og kona, sa den anonyme familiefaren i 50-årene til Fædrelandsvennen.

- Gangsterne styrer

– Jeg hadde strukket meg langt som pappa, sier stabssjef Bård Austad i Agder-politiet. Foto: Lindblom, Frode

Han har hatt kontakt med politiet i forbindelse med trusler mot sønnen etter at politiet beslagla 200 gram hasj hjemme hos familien. Sønnen ønsket ikke å anmelde truslene.— Politiet fortalt meg at det også finnes politifolk som har betalt barnas narkogjeld. Da ramlet jeg helt av stolen. Vi har et system der det er gangsterne som egentlig styrer. Politiet har ikke makt eller lov til å gjøre noe i slike saker, sier faren.

Fædrelandsvennen kjenner til at minst en ansatt i politiet i Agder har betalt gjeld et barn har hatt i narkomiljøet.

- Kan ikke utelukke

— Jeg tenker at ansatte i vår etat, som alle andre foreldre, opplever at barna har sine problemer. Jeg kan ikke utelukke at det har skjedd. Men jeg kjenner ikke til politifolk som vært bort i dette, sier etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen i Kristiansand-politiet.

— Er det forståelig at politifolk betaler barnas narkogjeld?

— Her må vi skille mellom rollen som foreldre og yrkesrollen. Selvfølgelig er det problematisk at pengene går til et kriminelt miljø. Men her må en sette seg i foreldrenes situasjon. Jeg har full forståelse for at de ønsker å rydde opp for sine barn, sier Eriksen.Han sier likevel at han ikke vil gitt noen råd verken den ene eller den annen veien hvis kolleger kom til ham med slike historier.

— Det vi vet er at det kriminelle miljøet ikke gir seg. De vil ha pengene sine, sier Eriksen.

- Hadde strukket seg langt

Bård Austad er stabssjef, og øverste operative leder i politiet. Han kjenner heller ikke til at det har skjedd at politifolk har betalt bakmenn som mor eller far.

— Dette er en vanskelig sak, og hadde jeg kommet i en slik situasjon som pappa, ville jeg søkt råd hos kollegene mine. Men jeg ser tydelig for meg en fars fortvilelse, og hvis det var dette som måtte til for å redde mitt barn, vil jeg ikke utelukke at jeg hadde gjort det. Jeg hadde strukket meg langt som pappa, sier Austad.

— Så er det problematisk å vite at man indirekte støtter opp om noe som er straffbart, selv om det å betale narkogjeld ikke er staffbart, sier Austad.

Etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen sier det ofte er lite politiet kan gjøre dersom de blir kontaktet av foreldre som fortviler over at barna blir truet av bakmenn de skylder penger.

— Foreldre kan ringe politiet, men vil av frykt for represalier ikke ha noe papiret. Skal vi foreta pågripelser eller razzia mot en person, må det foreligge dokumenter slik at vi kan gå til påtale og få de beslutningene vi trenger. Det holder ikke å ha muntlig informasjon, vi må ha det skriftlig, sier Eriksen.