— Det var en lettelse når pengene var betalt, både for sønnen min og meg og kona, sier faren i 50-årene til Fædrelandsvennen.

Familien vil være anonym, men ønsker å fortelle historien sin for om mulig å hjelpe andre i samme situasjon. Ifølge politiet og det kommunale Kriminalitetsforebyggende team tar mange fortvilte foreldre kontakt for å be om råd nå barna har dratt på seg gjeld i det kriminelle miljøet.

— Røyker du opp eller mister narkotikaen du skulle selge, må du fortsatt betale det du skylder. Miljøet vil ha pengene sine, sier Håvard Berge i Kriminalitetsforebyggende team.

Vold og trusler er kjente virkemidler for å drive inn gjeld. Også foreldre kan bli truet.

Tatt på fersken

Tenåringssønnen i en Kristiansand-familie hadde i en periode vært på kant med loven i et kriminelt miljø. Faren fattet mistanke om at han oppbevarte narkotika et bestemt sted hjemme. Da han tok opp telefonen for å ringe politiet ble sønnen helt fra seg.

— Han hylte at det var siste gang vi kom til å se ham. Nå kom han til å bli drept, sier faren til Fædrelandsvennen.

Politihundene snuste seg fram til rundt 200 gram hasj på eiendommen. Ifølge sønnen ble han, sammen med en kamerat, presset til å oppbevare narkotikaen for en person høyere opp i systemet. Når stoffet var borte, hadde sønnen fått et problem. Og ikke bare med politiet.

Eieren av stoffet hadde priset det til 40.000 kroner, og planen var å selge det på gata. Faren forteller at sønnen kom gråtende hjem i dagene etter beslaget.

— Hvis han ikke skaffet pengene visste han ikke hvordan det skulle gå med ham. Det var forferdelig for oss foreldre å høre. Jeg fikk skyldfølelse for å ha ringt politiet, men samtidig følte jeg at det var det eneste riktige å gjøre, sier faren.

Fikk juling

Etter hvert viste tenåringen fram blåmerker etter slag.

— Han hadde blitt hentet, dratt inn i en bil og fått juling fordi han ikke hadde betalt, sier faren.

Til Fædrelandsvennen bekrefter sønnen at han fikk juling.

— De ville understreke at dette var noe jeg måtte ta seriøst, sier sønnen.

Faren oppsøkte politiet. Han sier han fikk beskjed om at de ikke kunne gjøre noe.

— De hadde ikke noen konkret sak mot mannen som eide stoffet. Sønnen min måtte anmelde ham for trusler, og det ville han ikke. Jeg føler at politiet er maktesløse i slike saker, sier faren.

Bakmennene ga sønnen beskjed om at familien hans kunne komme til å bli utsatt for vold og trusler om han ikke betalte. Dette fortalte han hjemme. Faren opplever at sønnen brukte dette for å få penger. Sønnen sier til Fædrelandsvennen at han ikke ønsket at problemene skulle gå ut over andre enn ham selv.

Fikk til avtale

Gjennom et halvt år hadde situasjonen tæret på familien. Faren søkte råd i ei gruppe med foreldre til barn i rusmiljøet. De foreslo at han skulle inngå en avtale med kreditoren.

— Jeg så fortvilelsen i at min sønn ikke kom seg ut av dette. Vi hadde ikke noen annen mulighet, sier faren.

Men ville han selv bli kriminell hvis han betalte for narkotika? Faren sier politiet beroliget ham med at det ikke var straffbart å betale narkotikagjeld.

Via omveier fikk han snakke med en eks-kriminell som hadde vært høyt oppe i et narkotikamiljø. Denne personen oppsøkte kreditoren, slo neven i bordet og forklarte at saken måtte løses ved at foreldrene betalte 20.000 kroner. Da hadde foreldrene til sønnens kompis allerede betalt sin andel av gjelden.

Tok opp lån

— Beskjeden til kreditoren var at vi ikke skulle høre noe fra ham igjen. Han gikk med på det, sier faren.

For å skaffe penger måtte familien ta opp et forbrukslån.

— Jeg sa til sønnen min at hvis dette skjer igjen, er du alene. Hvis vi ser snev av noe slik igjen, står du på gata uten noen penger, sier faren.

I en tilståelsesdom fikk sønnen i juli i år 60 dager betinget fengsel for oppbevaringen av hasjen. Han er nå ute av miljøet og i gang med å ta utdannelse. Han er svært takknemlig for foreldrenes hjelp.

— Uten dem ville jeg ha sittet med gjelden ennå. Og den ville bare ha økt og økt, Det var en ubehagelig tid som jeg er glad jeg er ferdig med, sier sønnen.

- Mange foreldre betaler barnas gjeld

— Vi vet at det er ganske mange foreldre som betaler barnas gjeld, sier Håvard Berge i Kriminalitetsforebyggende team i Kristiansand kommune.

— Med unge under 18 år kan det være en måte å få avsluttet et rusmisbruk på. Da bør det også være et opplegg rundt barna med hasjavvenning og urinprøver. En bør stille visse krav til barna før man betaler. Man bør være mye mer forsiktig med å betale gjeld når det gjelder unge voksne. De er mer inne i rusmisbruket, og dessverre ser vi at foreldre betaler gang på gang, sier Berge.

Han sier det ikke er uvanlig med gjeld på 50.000 kroner.

— Vi vet om flere foreldre som har tatt opp lån. Andre har brukt av sine egne sparepenger. Vi vet også om ungdommer som har tatt opp lån for å betale narkogjeld, sier Berge.

Politiet ber foreldre tenke seg nøye om

Etterforskningsleder ved Vågsbygd politistasjon, Ole Segberg, er en politifolkene som har hatt kontakt med Kristiansand-familien som Fædrelandsvennen har intervjuet.

— De har nok gjort en nøye vurdering, og hvis det har ført til at gutten har fått en ny start, så har det nok vært riktig å betale hans gjeld. Vi har i alle fall ikke slitt med gutten i etterkant, sier Segberg.

Ellers er han skeptisk til at foreldre inngår betalingsavtaler med narkokreditorer.

— Jeg forstår at de vil gå inn å gjøre opp for å slippe nye trusler og få ting ut av verden. Men jeg ber dem tenke seg nøye om. Ungene kan tenke at nå er narkotikaen betalt for, og så drar de på seg ny gjeld, sier etterforskningslederen.

Han kjenner til at foreldre har betalt over 100.000 kroner for å bli kvitt gjeld.

Mandag kveld kunne han ikke svare på hvorfor Kristiansand-familien fikk beskjed om at politiet ikke kunne gjøre noe da sønnen ble truet av narkokreditoren.

— Generelt er vi avhengige av en konkret anmeldelse av trusler for å etterforske. Er truslene grove kan vi etterforske på eget initiativ. Er det drapstrusler, må vi sette i gang etterforskning, sier Segberg.