KRISTIANSAND: I en pressemelding slår Nav fast at dette ikke betyr at kontrollnivået er blitt lavere, men at sakene tar lengre tid å få ferdige.

– Vi har flere saker til behandling i Vest-Agder, som vi kommer til å ferdigstille utover i 2013, sier Ludvig Guldal, leder for Nav Kontroll sør.

I 2012 anmeldte Nav 41 personer for trygdebedrageri, en nedgang på 35 personer eller 46 prosent fra 2011. Totalt var det anmeldte beløpet på 6,3 millioner kroner i 2012, mot 9,7 millioner kroner året før. Dette tilsvarer en nedgang på 35 prosent.

Mest dagpengejuks

Det er avdekket mest svindel av dagpenger. 24 personer er anmeldt for svindel av 3,2 millioner dagpengekroner i Vest-Agder i 2012. Ifølge pressemeldingen fra Nav har gjennomsnittlig beløp i anmeldelsene økt fra 128 000 til 154 000 kroner fra 2011 til 2012. – Vi prioriterer å anmelde de største sakene, men krever fortsatt tilbake penger i alle saker hvor vi avdekker trygdemisbruk, sier Ludvig Guldal, leder for Nav Kontroll sør.

Flere dømt

Flere vestegder ble dømt for trygdebedrageri i fjor. I Kristiansand tingrett ble et fraskilt ektepar dømt til henholdsvis ti og åtte måneders fengsel for bedrageri av forsørgingstillegg og stønader til enslig forsørger.

Over en periode på 14 år mottok ekteparet stønader som om de bodde i hver sin husholdning, mens de i virkeligheten bodde sammen. Begge er også dømt til å betale erstatning til Nav.

– Denne saken ble avdekket etter tips fra politiet. Det er krevende saker, siden det ofte er to personer som forsøker å skjule svindelen, sier Ludvig Guldal i pressemeldingen.

Kristiansand tingrett dømte også en mann til åtte måneder fengsel og til å betale erstatning etter å ha arbeidet for fullt i svart arbeid mens han mottok sykepenger og uførepensjon fra Nav i over tre år.

Stor nedgang også Aust-Agder

I Aust-Agder ble ti personer anmeldt for å ha svindlet til seg totalt 1,5 millioner kroner fra Nav. Også dette er en kraftig nedgang fra året før. I 2011 ble 19 personer i Aust-Agder anmeldt for å ha svindlet til seg 3,1 millioner kroner.

Lista over anmeldt trygdebedrageri toppes av Oslo, hvor 192 personer ble anmeldt for å ha svindlet til seg 35,5 millioner Nav-midler i 2012.