KRISTIANSAND: — Man lever jo bare en gang! Og rødt blir fort til brunt, svarer de to jentene når Fædrelandsvennen spør om deres tanker rundt soling og faren med UV-stråler.

Forrige uke var ozonlaget over Sørlandet ekstremt tynt og UV-strålene rekordsterke. Dette, kombinert med dårlig bruk av beskyttelse, gjorde at mange sørlendinger ble svidd i sola.

— Jeg ble veldig brent forrige helg. Jeg ble rød og sår, og så begynte jeg å flasse, forteller Lie, og viser fram et par skjoldete skuldre.

Hun er ikke alene om å ha fått merke de sterke UV-strålene som har truffet Sørlandet den siste tiden.

— Ozonlaget har vært veldig tynt over Kristiansand den siste uken, og strålingen blir derfor meget sterk, melder Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens strålevern. Hun anbefaler på det sterkeste å unngå å bli brent, og å bruke høy solfaktor.

Brun for enhver pris

De to jentene Fædrelandsvennen møter på Bystranda, tenker lite på solkrem når de soler seg.

— Vi bruker heller sololje og smører oss med fuktighetskrem for å bli ekstra brune! Av og til bruker jeg litt solkrem i ansiktet, men som regel med lav faktor, sier Løkås.

— Går utseende foran helserisikoen når det gjelder å bli brun om sommeren?

— Ja, man føler seg mye mer vel når man er brun. Det hører med til sommeren, og jeg synes en brun kropp er finere enn en blek, sier Løkås. Begge jentene innrømmer imidlertid at de hadde tenkt nøyere over skader hvis noen de kjente hadde fått hud- eller føflekkreft.

— Vi tenker nok mer på faren for å få rynker. Det vil vi ikke ha! slår de to fast.

Forsker Lill Tove Nilsen er bekymret over nordmenns manglende kunnskap om og dristige eksperimentering med de farlige solstrålene.

— Ingen tåler en hel dag i solen, i hvert fall ikke med den strålingen som er nå. Det er helt nødvendig å ta pauser, spesielt midt på dagen, og bruke høy solfaktor! Alt under 15 er bare til pynt, formaner Nilsen.

Sjokksoling verst

Det at sommeren kommer plutselig og uventet, fører til at mange solhungrige sørlendinger legger seg ned og steker seg uten å ha gitt huden noe grunnlag på forhånd. Ifølge homøopat og laserterapeut Bjørn Tornes er dette noe av det farligste man kan gjøre.

— Problemene oppstår når folk går rett ut i sola fra å ha sittet inne en hel vinter. Huden er absolutt ikke forberedt på den sterke strålingen, og de med mest ømfintlig hud kan få alvorlige hudskader, sier han.

Tornes har behandlet sårskader med laser i mange år, og tror det beste folk kan gjøre for å unngå å bli brent i sola, er å skaffe seg et grunnlag før soling.

— Reiser man på ferie eller begynner å sole seg her hjemme på sommeren, er det viktig å forberede huden. Det kan være lurt å begynne litt forsiktig med noen ganger i solarium før man kaster seg ned på stranda, råder han.

ann.magritt.arnli@fedrelandsvennen.no

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.