KRISTIANSAND: — Det er utrolig mange som kommer inn til oss med forbrenninger i disse dager. Sola har endelig kommet, og folk har lett for å tro at de tåler mer sol enn det de egentlig gjør, informerer farmasøyt Inderjet Rihel ved Elefantapoteket i Kristiansand.

Han forteller at helgen var spesielt hektisk, med en rekke kunder med førstegradsforbrenninger, og også et par med mer alvorlige skader som ble sendt til legevakten.

Folk tror det holder å smøre seg en gang om dagen, men det stemmer ikke. To til tre ganger er et minimum, fordi solkremen forsvinner etter et par timer, sier Rihel, som er bekymret for mange sørlendingers solvaner.

Han oppfordrer alle som soler seg til å begynne med minst faktor 25, og med nordisk hud bør man aldri bruke lavere faktor enn 15. Likevel opplever han at de mest solgte solkremene i butikken er faktor 4 og 6. Tekniker ved Vitus Apoteket i Slottsquartalet, Karianne Sørbotten, melder om kunder som har kommet inn med både blemmer og sår etter for mange timer i sola, og salget av bedøvende kortisonsalver og kjølende aloe vera har vært enormt.

Ofte er ungdommene de verste på å sole seg ubeskyttet. De tenker ikke så nøye over hva slags konsekvenser det kan ha på sikt. Det virker ikke som om mange tenker over at overdreven soling over lang tid kan øke faren både for hudkreft og føflekkreft, sier Sørbotten.