GRIMSTAD: Ståle Tveitane og vennen Bjarte Vestøl fra Kristiansand var i Mo i Rana for å delta på en dykkersamling i Plurdalen. Sist onsdag tok de seg ned i Pluragrotten. Det kostet Tveitane livet.

Nå forteller Bjarte Vestøl til Agderposten at de to forsøkte å sette dybderekord da ulykken inntraff. Før sist onsdag hadde ingen vært på mer enn 93 meters dybde i grotten.

110 meter — Av hensyn til Ståles familie vil jeg ikke fokusere så mye på dette. Men det er jo skrevet at vi var nede på 110 meter, og det er skrevet at rekorden var 93 meter. Det er snakk om å legge sammen to og to, sier han til Agderposten.

Vestøl sier videre at kameratene ikke hadde planlagt rekordforsøket. Og først da de forstod at de kunne greie det, valgte de å gå dypere.

— Dybden vi var nede på spilte ingen rolle for uhellet som skjedde på vei opp, understreker Bjarte Vestøl overfor Agderposten.

- Verste opplevelse På vei opp fra dypet fikk Tveitane problemer. Ifølge Vestøl var det trolig "gjenpusteren", apparatet som renser luften dykkerne puster, som sluttet å virke. Grimstadmannen kom ikke lenger enn opp til 75 meters dyp. Vestøl måtte forlate kameraten og svømme alene i to timer for å få varslet om ulykken.

— Mitt livs verste opplevelse, sier han til avisen.

Kritiserer redningsaksjonen

En uke etter ulykken er den omkomne fortsatt ikke hentet ut av grotten. Redningsmannskapet betegner uthentingen som vanskelig, og bruker tid på å planlegge aksjonen.

Arbeidstilsynet har foreløpig ikke godkjent dykkingen, som etter planen skulle startet tirsdag. Politiet i Helgeland sier at det ikke er aktuelt å gå ned i grotten før Arbeidstilsynet har godkjent planen, noe som kan ta flere dager.

Til NRK Sørlandet sier faren til den omkomne dykkeren, Torgeir Olav Tveitane, at dykkerkolleger kan hente ham ut fra grotten.

Heller ikke Bjarte Vestøl forstår hvorfor han og kollegene ikke kan hente ut kameraten, skriver NRK.