KRISTIANSAND : — Det er veldig frustrerende å vite at vi har kompetansen som trengs for å få ham ut av grotta. Hadde vi startet forrige fredag kunne vi hatt ham ute forrige søndag, sier Bjarte Vestøl fra Kristiansand.

Han var med på dykket da Ståle Tveitane fra Grimstad omkom i Pluragrotta i Rana forrige onsdag. Både Tveitane og Vestøl var aktive i grottedykkermiljøet i Norge. Vestøl og dykkervennene har hele tiden sagt at de vil hente ut Tveitane fra grotten selv, men politiet har nektet. Til helgen skal to dykkerteam, ett fra England og ett fra Oslo brann- og redningsetat, være på stedet.

— I beste fall får vi ham ut i begynnelsen av neste uke. Men dette er en ekstremt vanskelig operasjon. Jeg tror aldri det har vært utført en tilsvarende vanskelig operasjon i Norden tidligere, opplyser stabssjef John-Helge Vang ved Helgeland politidistrikt.

1200 meter inn

Den omkomne ligger trolig på mellom 75 og 80 meters dyp 1200 meter inne i grottesystemet. Vestøl mener at han og dykkerkameratene er de best kvalifiserte til å hente ham ut.

— Eliten i dykkermiljøet i Norge står klar til å hente ham ut. Tre av dykkerne har redningsarbeid som sitt daglige virke og er vant til å dykke etter forulykkede personer. Vi er fagmiljøet her, og er ikke engang tatt med i planleggingen. Det er forunderlig, mener en fortvilet Vestøl.

Han er også redd for at utsettelser skal gjøre arbeidet vanskeligere.

— Høsten i Nord-Norge er ustabil, og akkurat nå har vi unormalt fint vær. Det betyr krystallsikt i grotta. Noen dager med regn kan redusere sikten og skape så mye strøm i grotta at det kan umuliggjøre uthenting. Dessuten er det vi i grottemiljøet her som kjenner denne grotta, sier han.

Stabssjef Vang forstår at dykkerkameratene er frustrerte.

Tryggest måte

— Jeg har registrert kritikken, men vi er avhengige av å få godkjenning fra arbeidstilsynet. Vi må gjennomføre dette på den beste og tryggeste måten. Jeg har god tro på at vi lykkes, sier Vang.

Vestøl brukte to timer på å komme ut av grotta etter at han så kameraten forulykke.

— Alle skjønner hvordan det er å ikke klare å hjelpe en god venn i nød. Jeg måtte bare forlate ham, ellers hadde jeg omkommet selv, forteller Vestøl.

Det er ikke første gangen tragedien rammer Vestøl denne sommeren. Tidligere i sommer mistet han datteren Silje (21) i den tragiske motorsykkelulykken i Flekkerøytunnelen. Men han vil helst fokusere på kameraten.

— Nå har jeg fullt fokus på å få Ståle ut av grotta og hjem til familien. Forsinkelsene skaper unødvendige lidelser for familien hjemme i Grimstad. Det er synd, sier Vestøl.

Han blir i Nord-Norge til operasjonen er utført.

— Jeg synes det er vanskelig å reise hjem uten Ståle, og blir til han er hentet ut.