OSLO: Det opplyser advokat Hans Marius Graasvold til Fædrelandsvennen. Advokaten formidlet familiens krav på et møte med utenriksminister Espen Barth Eide mandag.

— Vi mener bestemt at han må obduseres. Dette er for å bringe på det rene alle tingene rundt dødsfallet, og ikke etterlate noen tvil, sier Graasvold.

ADVOKAT: Hans Marius Graasvold. Foto: Eirik Bjørklund

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hva han eller Moland-familien mener om omstendighetene rundt dødsfallet. 32-åringen fra Vegårshei ble funnet på cella i Kinshasa søndag morgen av meddømte Joshua French.

— Dette er ennå veldig ferskt, og familien er opptatt av å gjøre alt etter boka, sier Graasvold.

Han sier UD har sagt seg helt enig i dette kravet.

— Kongo må ta kostnadene

— En obduksjon bør skje en av de aller første dagene. Så bør båren komme raskest mulig hjem. Jeg kan ikke se at det skulle ta mer enn ei uke, sier Graasvold.

Han sier familien først og fremst er opptatt av å få Tjostolv Moland til Norge. Kostnadene må de som dømte ham ta.

— Jeg har sagt at vi forventer at båretransporten fra Kongo skjer på Kongos bekostning. Disse kostnadene skal ikke tilfalle familien.

— Er det realistisk at dette vil skje?

— Det vet jeg ikke. Dette er jo noe som aldri skulle ha skjedd. I et norsk fengsel ville man passet på at dette ikke skjedde. Derfor forventer vi at de bidrar til å gjøre påkjenningen minst mulig for familien.

Fikk ikke psykiatrisk hjelp

Hans Marius Graasvold har vært advokat for de to dødsdømte nordmennene i et halvt år. Han sier Tjostolv Moland ikke har fått noen form for psykiatrisk hjelp i fengselet.

— Ingen av dem har det. Det finnes ikke noen fengselspsykolog i Kongo. Det er en side ved dette, at de absolutt ikke har fått den hjelpen de trenger. Det har vært noen ekstreme påkjenninger i fengselet, sier Graasvold.

Han mener det til dels finnes personer utenfor fengselet som kunne ha fungert som samtalepartnere.

— Men fengselet har vært alt for strenge i forhold til å få til dette, sier Graasvold.

Vil kontakte familien

I et intervju med Tvedestrandsposten fortalte Mathilde Moland mandag formiddag at hun ennå ikke hadde blitt kontaktet av UD eller utenriksministeren etter dødsfallet.

— Etter det jeg kjenner til har UD formidlet at til Moland-familien at de er klare til å snakke med dem når familien selv måtte ønske dette. Meg bekjent har de ikke så langt snakket med hverandre, sier Graasvold.