VEGÅRSHEI: Det sier hun i et intervju med Tvedestrandsposten mandag formiddag.

— Det er veldig tøft og uvirkelig. Og uventet, sier hun.

Hele familien var søndag samlet da de mottok dødsbudskapet fra presten i Vegårshei. Mor Mathilde, far Knut og døtrene Carolina og Kari deltok på et arrangement på Næs jernverksmuseum.

— Alt normalt

Til lokalavisen sier Mathilde Moland at hun hadde telefonen på, klar for å ta i mot samtalen fra sønnen Tjostolv som pleide å ringe hver søndag.

Søndag for en uke siden ble siste gang de snakket sammen.

— Da var alt som det bruker å være. Han har hatt en tannhistorie, og det har vært en del om og men. Men sist søndag fortalte han meg at det var ordnet slik at han skulle få rotfylle to jeksler. Han var godt fornøyd med at han nå skulle få denne behandlingen, sier Mathilde Moland til Tvedestrandsposten.

Støtter kritikken

Hun støtter nå det krasse kritikken fra Knut Moland mot UDs håndtering av Kongo-saken.

— Det han sa på NRK og TV2 i går, var helt på sin plass. Jeg støtter ham 100 prosent. Knut har fra dag èn vært klar på hva som kunne skje, og har gang på gang kontaktet UD. Dessverre fikk han rett, sier Mathilde.

Til Fædrelandsvennen søndag sa utenriksminister Espen Barth Eide at han hadde forståelse for kritikken. Men forsikret om at det ikke finnes en liknende sak UD har brukt mer krefter på.

— Vi har etter beste evne forsøkt å orientere om alle de forsøkene vi har gjort i denne saken, om hvilke rammevilkår og begrensninger vi har hatt, sa Espen Barth Eide til Fædrelandsvennen.

Har ikke hørt noe

Til Tvedestrandsposten sier Mathilde Moland imidlertid at hun ikke har hørt noe de siste månedene om hva som gjøres fra norske myndigheters side for å få de to dødsdømte fangene hjem.

— De kan si hva de vil, men jeg synes det hadde vært naturlig at vi ble informert om arbeidet som gjøres, sier hun.

Hun har heller ikke blitt kontaktet av utenriksministeren eller andre i UD etter sønnens død.

— Jeg synes det er veldig svakt, sier moren til Tvedestrandsposten.

Takker for hjelp

Hun retter videre en stor takk til alle som har hjulpet familien gjennom årene sønnen har sittet fengslet i Kongo.

— Jeg vil rette en takk til alle som har støttet oss med kort, meldinger og sms-er gjennom disse fire årene. Og til alle som har sendt penger slik at vi har kunnet bidra med mat og medisiner til Tjostolv og Joshua, samt alle som har gitt bøker og annet i forbindelse med turene jeg har hatt til Kongo, sier Mathilde Moland.

Fædrelandsvennen har selv snakket med Mathilde Moland mandag, men hun ønsker ikke å la seg intervjue.