" Jeg har i dag beordret tilleggsetterforskning hva angår andre sider av saken mot Repstad anlegg AS, samt mulig saker mot Statens Vegvesen og andre foretak som måtte ha HMS-ansvar i forkant av anleggsperioden og HMS-arbeid under anleggsperioden frem til ulykken skjedde", skriver førstestatsadvokat Erik Erland Holmen i sin orientering til de etterlatte.

Bård Egil Homme (53) fra Vennesla ble rygget ned av en dumper på jobb i Vågsbygdporten sommeren 2012. — Jeg føler dette er bra for å få saken oppklart. Jeg føler noe har skjedd som ikke vi har fått greie på. Det må ha vært svikt en plass, sier søsteren Inger Lill Spjote i en kommentar til at politiet nå må se på saken på nytt.

Klagde på henleggelse

Fædrelandsvennen skrev tidligere i høst at de etterlatte var sterkt kritisk til politiets arbeid og til slutt henleggelse av saken.

"De spør seg om det virkelig kan være i samsvar med gjeldende krav til helse og sikkerhet å skulle arbeide alene med konsentrerte arbeidsoppgaver i en mørklagt tunnel uten noe form for hjelpemann eller andre tilstede – samtidig som det kjører tunge hjullastere fram og tilbake kloss inntil", skriver bistandsadvokat Svein Kr. Haanes i sin klage.

Eneste lyskilde da ulykken skjedde var ryggelyset på dumperen og hjelmlyset til Homme. Det ble funnet på staven som han brukte til oppmålingsarbeidet.

I klagen bemerker Haanes blant annet at lysene i tunnelen var midlertidig slått av fordi taket skulle slammes, og antok at dette burde ha utløst ekstra sikkerhetspersonell.

Entreprenør fikk bot

Politiet kom til at det ikke kunne bevises at verken føreren av dumperen eller Repstad anlegg AS hadde gjort noe straffbart.

Entreprenøren fikk imidlertid en bot på 60.000 kroner fordi det ikke kunne dokumenteres at dumperføreren hadde gjennomført sertifisert sikkerhetsopplæring. Men dette ble ikke satt i sammenheng med ulykken.

Nå har altså Statsadvokatene i Agder tatt de etterlattes klage til følge.

— Jeg vet ikke om dette vil bringe noe nytt i saken, men det er godt for de etterlatte at det de har bemerket blir tatt alvorlig, sier bistandsadvokat Haanes til Fædrelandsvennen.

Påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje K. Skaar har følgende kommentar:

— Vi er bedt om å gjøre ytterligere etterforskning på et par punkter knyttet til arbeidsmiljøloven og forskrifter knyttet til den. Deretter vil vi foreta en ny vurdering av saken og sende denne over til statsadvokaten.

Ber om ny tilråding

Boten til Repstad anlegg var i tråd med tilrådingen fra Arbeidstilsynet. Tilsynet mente hovedspørsmålet i forbindelse med ulykken var om sjåføren hadde fått tilstrekkelig opplæring.

Førstestatsadvokat Holmen har nå bedt politiet om å sende hele saken til Arbeidstilsynet for en ny vurdering og tilråding. Han ber også om at Arbeidstilsynets rapport fra ulykken innhentes.

Administrerende direktør Mona Mortensen i Repstad anlegg AS har ikke besvart Fædrelandsvennens henvendelser onsdag. Prosjektleder i Statens Vegvesen, Stig Berg-Thomassen, sier følgende:

— Dette er helt nytt for oss, og vi må avvente hva politiet gjør i saken.