VALLE: Det 52 kilometer lange turrennet mellom Setesdal og Sirdal har en deltakeravgift på 650 kroner. Halvparten av pengene blir refundert dersom løpet avlyses før renndagen. Ved avlysing på renndagen refunderes ingenting. Det betyr at Sesilåmi med 1569 påmeldte deltakere ville tapt nesten 510.000 kroner på å avlyse rennet fredag. Den økonomiske problemstillingen har blitt diskutert i sosiale medier etter avlysningen.

– Det er bare tullete. Sesilåmi er ikke en kommersiell bedrift. Det er et skirenn arrangert av idrettslag for idretten på Agder. Økonomi styrer ikke dette, Sesilåmi er ikke et overskuddsforetak. Jeg blir irritert når sånt kommer opp, sier Kvæven.

Is i magen

Grunnet sterk vind måtte Sesilåmi avlyses lørdag morgen. Avgjørelsen ble tatt bare en snau time før de første løperne skulle startet.

– Vi håpet i det lengste å kunne gjennomføre rennet. Men slik gikk det ikke, sier Wenche Lægraid Kvæven, daglig leder for turrennet.

Værvarselet så mørkt ut flere dager i forveien. Fredag sendte Meteorologisk institutt ut varsel om vind opp i storm styrke og oppfordret folk til å holde seg unna fjellet. Likevel valgte arrangøren å oppfordre løperne til å stille til start, og ventet til lørdag morgen med å ta avgjørelsen.

– Hele tiden hadde vi folk på Øyuvsbu (høyeste punkt i Sesilåmi, red.anm.). Både fredag kveld og natt til lørdag var det helt stille der oppe. Vi kan ikke avlyse et skirenn på bakgrunn av hva vi tror. Værvarselet kan være feil. Så lenge det var vindstille, så hadde vi som arrangør is i magen, sier Kvæven.Rennledelsen utsatte avgjørelsen flere ganger også lørdag morgen. Kvæven hadde selv planer om å gå løpet, og befant seg i startområdet. Klokken 07.00 var mange busser allerede på plass.

– Folk satt i bussene. Det var ikke det vanlige kaoset hvor alle er ute og tester ski. De ventet på en avgjørelse. Klokken 07.10 ble rennet avlyst, og bussene dro hjem fulle av folk, sier hun.

Arrangøren tar grep

1569 deltakere var påmeldt til årets renn, mot nesten 2000 i fjor. En av grunnene kan ha vært at rennet er lagt til samme helg som det ni mil lange turrennet Vasaloppet i Sverige. Sistnevnte ble prioritert av blant annet fjorårsvinner Svein Tore Sinnes.

– I år hadde vi ikke noe valg. Neste helg er det NM her i Sirdal, og helga etter går Birken og Hovden Tour. Så kommer påska. Derfor måtte det bli et rekordtidlig renn i år. Vi var fullt klar over at det er samme helg som Vasaloppet, og forventet derfor en liten nedgang i antall løpere i år, sier Kvæven.

Nå tar arrangøren grep. Andre helga i mars vil bli fast Sesilåmi-helg i årene som kommer.

– Da faller vi midt i mellom Vasaloppet og Birken. Det er vesentlig at rennet blir så tidlig at vi ikke får problemer med snøsmeltingen, sier hun.

Ønsker Hovden Tour velkommen

Kvæven er ikke redd for at det nystartede Hovden Tour skal stjele løpere fra Sesilåmi.

– Rennet på Hovden er et helt annet renn. Jeg ser på det som et supplement. Det er et helt annet skirenn, og mer en samarbeidspartner for oss. Vi ønsker det hjertelig velkommen, sier hun.