KRISTIANSAND: — Kommunen kan ikke si fra seg ansvaret for hverken Fantasia-barna eller andre rettighetsbarn. Det er kommunens fordømte plikt å hoste opp plassene. Paragraf 12a i barnehageloven er klokkeklar, sier advokat Espen Rokkan i Private Barnehagers Landsforbund. Han er leder for PBLs juridiske avdeling.

Legger seg flat

Fvn.no skrev tirsdag om den privateide Fantasia barnehage som skal legges ned. Thomas Rike (1) er et av barna som dermed ble stående uten plass. Søstera Ida (4) har fått plass i en annen barnehage.

Barnehagedirektør Nina Gjærum Reinhardt fraskrev seg samtidig ansvaret for barna, og sa at barna står uten rettigheter til ny plass. Dette forklarte hun med at Fantasia er en privateid barnehage som kommunen ikke har ansvar for.

Advokat Rokkan mener Reinhardt må ha misforstått regelverket, og nå innrømmer Gjærum Reinhardt at kommunen må ta ansvar for Fantasia-barna.

— Vi må det, og nå har faktisk alle fra den barnehagen - bortsett fra ett barn - fått plass, sier Reinhardt til fvn.no onsdag.

Vil overtar Fantasia

I tillegg vil kommunen nå sikre videre drift av Fantasia. Gjærum Reinhardt ser ingen grunn til at Fantasia-bygget skal stå tomt, samtidig som barn står uten tilbud om plass.

— Vi har nå rettet spørsmål til dem som eier Fantasia-bygget og spurt om vi kan leie lokalene. Vi er interessert i å drive barnehagen videre i kommunal regi, sier Reinhardt.

- Betyr det at alle de 16 barna vil kunne fortsette der?

— Det vet vi ikke foreløpig, det må i så fall være på helt fritt grunnlag, sier barnehagedirektør Gjærum Reinhardt.

Mamma Charlotte Rike er strålende fornøyd med dette.

— En veldig stor lettelse. Dette er jo helt topp, og vi kommer selvfølgelig til å ønske å ha både Ida og Thomas i Fantasia, dersom det legger seg til rette for det, sier Rike til fvn.no.

Anbefaler søksmål

Til tross for dette lysglimtet - det er nå totalt mellom 50 og 100 rettighetsbarn i Kristiansand kommune som ikke har fått barnehageplass, og Nina G. Reinhardt er heller ikke sikker på at alle vil ha fått plass når barnehageåret starter til høsten.

— Det er nye opptaksmøter i dag, så det kan være at mye faller på plass, men det ser ikke lyst ut med tanke på å få plass til alle, innser Reinhardt.

Advokat Rokkan i PLB mener foreldre til rettighetsbarn som nå ikke får plass bør samle seg og gå til søksmål mot kommunen.

— Helt klart. Dette er en rettighetsparagraf som bør være enkel å håndheve, og samler foreldrene seg om et gruppesøksmål blir risikoen liten, sier Rokkan.

- Men om kommunen ikke har nok bygg til å huse alle?

— Vi er ikke opptatt av hvordan man løser utfordringen. Kommunens politikere må gjøre det som kreves. Poenget er at alle har rett på plass, sier Rokkan.