KRISTIANSAND: — Vi skrev på søknadsskjemaet at vår barnehage skal legges ned, likevel har ikke Thomas fått en annen plass, sier en oppgitt mamma, Charlotte Rike, til fvn.no.

Forskjellsbehandling

Thomas, som fyller 2 år 28. mai, står helt uten tilbud. Hans eldre søster Ida har fått tilbud om plass i en annen privat barnehage. Den er på Grim, 6,5 kilometer fra familiens hjem på Strai.

Mamma Rikes største irritasjon er at det ikke finnes et regelverk som sikrer barna i private barnehager en plass i en annen barnehage dersom eieren velger å legge ned driften.

— Dette hadde ikke rammet oss dersom vi hadde barna i en kommunal barnehage. En kommunal barnehage blir jo neppe lagt ned! Samtidig er det slik at vi ikke frivillig har valgt våre barn inn i en privat barnehage. I utgangspunktet ville vi heller hatt plass i en kommunal barnehage i nærheten av Strai, sier Rike. Hun understreker samtidig at familien ikke har noe å utsette på trivsel og drift ved Fantasia.

Mange fortviler

Foreldre og foresatte i Fantasia har totalt 16 barn man nå må finne andre løsninger for. Lisbeth Jensen Dahl er en annen mor i Fantasia som står uten plass til sitt barn til høsten.

— Det er ganske tragisk, og jeg håper inderlig at vi får plass til henne et annet sted, sier Jensen Dahl.

Tøff avgjørelse for eierne

  • Vi føler med foreldrene, og forstår at mange kommer i en vanskelig situasjon, sier barnehageeier Ingrid Dvergsnes, som er en av de to eierne av Fantasia barnehage.

Etter 17 års drift har hun og kompanjong Unni Landsverk sett seg nødt til å legge ned barnehagen. Ifølge Dvergsnes har avgjørelsen tvunget seg frem over tid. Dårlig økonomi er hovedårsaken til at barnehagen skal legges ned.

Dvergsnes ønsker nå fokus på forskjellsbehandlingen barn fra private barnehager utsettes for.

— Det stilles samme krav til private barnehager som til kommunale. Derfor mener jeg barna som går her også burde ha samme rettigheter som barn i kommunale barnehager, sier hun.

Kommunen bekrefter

Barnehagedirektør i Kristiansand kommune, Nina Gjærum Reinhardt, bekrefter at foreldrene i Fantasia barnehage nå står uten rettigheter.

— Slik er det dessverre når man har barn i en privat barnehage, sier Gjærum Reinhardt.

Hun bekrefter også at Fantasia-foreldrenes situasjon ville vært annerledes dersom barnehagen det handlet om var kommunalt drevet.

— Dersom vi legge ned en kommunal barnehage, er vi forpliktet til å la de rammede barna gå foran andre i søknadskøen, forklarer Reinhardt.

Forbundet ikke overrasket

  • Dette er en helt typisk konsekvens av at private barnehager ikke har like gode rammevillkår som kommunale barnehager, raser informasjonssjef Jørn-Tommy Schjelderup i Private Barnehagers Landsforbund, PBL, til fvn.no.

Private barnehager mottar 85 prosent av den offentlige støtten som kommunale barnehager får. Dermed har de 85 kroner å rutte med for hver 100-lapp som de kommunale barnehagene mottar.

— Med slike vilkår blir det vanskelig å få driften til å gå rundt. Ivrige førskolelærere blir lei av å streve med røde tall og knappe ressurser, sier Schjelderup.

Schjelderup hevder kommuneøkonomien generelt ville være tjent med å gi mer penger til de private barnehagene.

— Dersom kommunene hjelper de private barnehagene med å holde hodet over vannet, vil kommunene ikke behøve bygge dem opp igjen som nye, kommunale barnehager. Det vil dessuten bli færre private som legger inn årene, mener Schjelderup.