KRISTIANSAND: Tirsdag varslet Norges vassdrag og energidirektorat om flom flere steder i Agder.

Varselet slo til, og onsdag morgen våknet mange huseiere i Vest-Agder opp til oversvømte kjellere og stengte veier.

Se video herI enkelte vassdrag i på Sør— og Østlandet varsler NVE tiårsflom etter at regn og snøsmelting har ført til store mengder vann. Flomvarselet gjelder Aust-Agder, Vest-Agder, Telemark, Buskerud, Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus.

NVE skriver i sitt flomvarsel at vannføringen ventes å kulminere i løpet av natt til torsdag.

Ifølge Erik Holmqvist, vakthavende hydrolog i Norges vassdrag- og energidirektorat, ble topp-punktet ble nådd i går kveld, men han påpeker at det kan ta flere dager før vannføringen oppnår normal vinterstand.

Verst har det gått ut over Søgneelva.

— Her har flommen blitt så kraftig at vi kan kalle det en 10-årsflom, sier hydrologen.

Det verste er over

— Fra i dag og frem til lørdag formiddag vil det fortsette med å regne. Så vil det bli forholdsvis tørt på resten av lørdagen og søndag, men fra mandag av vil det begynne å regne igjen, opplyser vakthavende meteorolog ved Storm Weather Center, Bjart Eriksen, til fvn.no.

Også statsmeteorolog Arild Mentzoni melder mindre nedbør de kommende dagene.

  • I dag blir det generelt mindre nedbør i Agder. I vest vil det bli mer enn aust. Mot kvelden blir det mer nedbør, men ikke de samme mengdene som mandag og tirsdag, sier han.

— De neste dagene ser det heller ikke ut til å bli betydelige mengder med nedbør. Natt til lørdag kan det komme større mengder med nedbør. Fra torsdag til lørdag vil det komme mellom 10 og 40 millimeter med nedbør i Kristiansand, og opp mot 50 millimeter enkelte steder i indre Agder. Det skal også bli kjøligere de neste dagene, sier Mentzoni.

— Kan vi puste lettet ut med tanke på flom?

— Det ser slik ut, forteller meteorologen.

Mange veier stengt

Onsdag morgen ble flere veier i Agder stengt på grunn av vannmassene. Torsdag morgen var fremdeles femten fylkesveier i Agder stengt.

Torsdag ettermiddag var de fleste veiene åpne igjen. Kun fylkesveg 34 mellom Taule og Fjære i Aust-Agder og fylkesvei 302 ved Repstad er fremdeles stengt på grunn av flommen.