SONGDALEN: — Vi hadde 20 cm med vann i kjelleren i dag tidlig, sier Ellen Bakke bosatt i Spjotnesveien på Nodeland til fvn.no.

Hun og de tre andre naboene bor rett med elva som har flommet over på Nodeland. De fire naboene har alle vann som dekker store deler av hagene deres. Nå er også Bakkes plen helt dekket av vann.

Se video av flomskadene på Nodeland her

Sjekket kjelleren kvelden før

Bakke sjekket kjelleren før hun gikk og la seg i går kveld. Da konstaterte hun at gulvet var fuktig. Morgenen etter hadde det gått fra fuktig til 20 cm høy vannansamling i kjelleren.

  • Det steg fort når det først kom, bemerker Bakke.

Hun og mannen har hatt vann i kjelleren før, men sier det er mange år siden og at vannet ikke var så høyt da som det er nå. Da vannet begynte å trekke innover råkjelleren, bestemte deg seg for å tilkalle hjelp for å unngå større skader.

  • Det er en råkjeller, men vi har frys, vaskemaskin og veden der ned, forteller Bakke til fvn.no.

Hun og mannen fikk hjelp av brannvesenet og fikk installert en vannpumpe.

Les også: Forventer flomskader i millionklassen

  • Brannvesenet kom og så har vi fått tak i pumpe, så nå får vi klare oss selv, sier Bakke.

HAR LAGET RENNE: Denne renna tar unna vannet utenfor Bakkes hus i Spjotnesveien på Nodeland.

Vannstanden halvert

Etter at de begynte å pumpe ut vannet er vannansamlingen i kjelleren deres halvert, men fortsatt gjenstår 10 cm med vann.

— Hvis vi stopper å pumpe vil det øke på med en gang, forteller Bakke, som også har laget en renne for å lede vannet unna huset.

— Det er mye arbeid med det, man kan ikke bare la det stå, ler Bakke som må komme seg på jobb og overlate dagens flomproblemer til vannpumpen og mannens tilsyn.

— Vi må bare se lyst på det. Det er sikkert flere som har det verre enn meg, sier Bakke til fvn.no.

Må vente til regnet gir seg

Siden tirsdag ettermiddag har brannvesenet rykket ut til seks boliger i Kristiansand og Søgne som har blitt rammet av flom og oversvømmelse.

— Vi gjør det vi kan for å pumpe opp vannet, men hvis vi skulle stått og lenset til vannet var vekk hadde vi blitt stående i et døgn. Så lenge det ikke slutter å regne så siger det bare til. Vi skulle gjerne ha hjulpet folk mer, men vi kan ikke stoppe regnet, sier Tor Sørensen, brannmester i Kristiansand og Søgne brannvesen.