VEGÅRSHEI: — Jeg har håpet så mye – mange ganger. Jeg tør ikke helt å slippe til det store håpet. Vi får vente å se. Jeg tror ikke noe lenger, før jeg får se det, sa Mathilde Moland til fvn.no onsdag kveld.

Da hadde hun nettopp sett utenriksminister Jonas Gahr Støre på Dagsrevyen. Utenriksministeren fortalte om et møte mellom ham selv og Kongos utenriksminister i New York onsdag, og at prosessen med å overføre drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French fra fengselet i Kisangani til hovedstaden Kinshasa er i gang. Ifølge den kongolesiske utenriksministeren skal den være ”nært forestående”.

Ingen dato

Støre kunne imidlertid ikke oppgi noen dato for en overflytting.

Det er regnet som svært avgjørende å få flyttet de to norske fangene. Når de er kommet til Kinshasa, skal bli mye lettere å få dem videre til Norge.

— En flytting vil gi meg mye håp, for det er provinsmyndighetene i Oriental-provinsen og Kisangani som virker å være problemet. Men altså, dette løftet har vi fått før, flere ganger. Vi har jo ingen dato, sier Mathilde Moland, mor til Tjostolv Moland.

I 28 måneder har sønnen hennes sitter i fengselet i Kisangani sammen med Joshua French. To høster har mamma drømt om å få sønnen hjem til jul.

— Vi snakket om det her om dagen. Tjostolv blir nok i Kongo denne julen også. Men så er Støre på Dagsrevyen med nye opplysninger. Nei, jeg tør nesten ikke å våge å håpe. Vi må vente og se, sier hun.

Ringes jevnlig

To, tre ganger i uken har hun telefonkontakt med sønnen, som etter forholdene har det ganske bra.

— Etter det såkalte fluktforsøket for noen uker siden, ble begge flyttet til en annen celle. Jeg snakket med ham onsdag formiddag. Han hadde det greit. Den nye cella er svalere enn den gamle, og de har fått inn tingene sine. Temperaturen var endelig ganske fin – etter dagevis med sterk varme og ekstremt mye regn, forteller Mathilde Moland.

- Ble du informert om den nye utviklingen på forhånd?

— Utenriksdepartementet overfôrer oss ikke akkurat med informasjon. Jeg satt og så på Dagsrevyen som alle andre. Ingen hadde ringt hit for å forberede oss. De pleier ikke det...

- Hvordan har du det nå?

— Jeg har lært meg å være nøktern. Egentlig er det godt at noe skjer. De stille periodene, uten nyheter, er egentlig verst. Da kommer motløsheten. Men jeg har lært meg å legge ting vekk. Jeg greier å ikke tenke på det hele tiden, sier Mathilde Moland, hvis høyeste ønske selvsagt er å få sønnen hjem til Norge og Vegårshei.