Drapsdømte Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French. Foto: Heiko Junge / Scanpix

TVEDESTRAND: – Vi skal ikke gi opp håpet, men det er grunn til å frykte at det blir stillstand i denne saken fram til parlamentsvalget er over i slutten av november, sier ambassadør i Kongo, Angola og Gabon, Jon Vea, til Fædrelandsvennen.

Han er for tiden på ferie i Tvedestrand og milevis unna den pågående valgkampen i Kongo, som kan gi nok en utsettelse i den nitide prosessen med å få drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French overført fra Kisangani, hvor de sitter fengslet, til det FN-finansierte fengselet i Kinshasa. Deretter er målet å få dem overført til soning i Norge.

– Jeg var mye mer optimistisk tidligere i år, men så har det kommet så mange gjentatte løfter fra kongolesiske myndigheter, uten at det skjer noe. Det demper forventningene om å få til noe før valget, medgir han.

Valgkamp

Ambassadøren regner det for lite sannsynlig at ministre vil foreta seg noe i saken som kan risikere å påvirke valgkampen i gal retning. Hvorfor akkurat denne saken skal ha en negativ innflytelse på valgkampen, kan ikke Vea svare på. Han understreker imidlertid at kongoleserne er lite villige til å bruke tid på en sak som allerede er avgjort i deres rettssystem nå under valget.

– Dette er ingen stor politisk sak i Kongo. Det må vi forstå. Dette er en sak som er viktig for oss. For kongoleserne er dette to kriminelle som er dømt.

Han tror likevel det ligger en intensjon om å innfri løftene, men at det er et spørsmål om tid.

Oppgitt

– Hvor realistisk er det å få til en overføring før november?

– Jeg er nøktern optimist. Jeg kan ikke skjønne annet enn at de ønsker en løsning på denne saken, på den ene eller den andre måten. Men det er uvanlig at det gis løfter på denne måten, uten at det skjer noe. Det gjør oss oppgitt, sier Vea.

Parlamentsvalget i Kongo blir avholdt den 28. november i år, og det er dermed grunn til å tro at drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French kan tilbringe nok en høst under kummerlige fengselsforhold i Kisangani.

Vea har ukentlig kontakt med de to, og snakket sist med Joshua French på telefon før han dro hjem på ferie til Norge.

– Forholdene da var ut ifra situasjonen ok.

Rassia

Tidligere i sommer ble fengselscellen de to sitter på utsatt for en rassia, og både kontanter og mobiltelefoner ble beslaglagt. Det skal imidlertid ikke mangle på forsyninger til de to for øyeblikket.

– Mitt inntrykk er at det ikke er noe som tyder på at de er i en presset situasjon i fengselet, sier Vea.

– Hvilken påvirkningskraft har du egentlig som ambassadør i denne saken?

– Diplomatiske forbindelser er viktige, men man må være pågående og insisterende. Jeg har ett år igjen i min stilling, og jeg ønsker denne saken løst før jeg er ferdig.

– Slitsom prosess

Mathilde Moland er ikke overrasket over at overføringsprosessen nå kan trekke ut til det kongolesiske valget er overstått i november. I to år har hun fulgt rettsprosessen og deretter overføringsprosessen til sin drapsdømte sønn, Tjostolv Moland og hans kamerat Joshua French.

– For mitt vedkommende så har dette dramaet pågått siden 8. mai 2009, sier Mathilde Moland.

Hun betegner den pågående prosessen som slitsom og peker på at kompenseringsavtalen med enken ble innfridd for åtte måneder siden.

– Likevel står saken på stedet hvil, bemerker hun.

Hun pratet sist med sønnen sin på telefon for en uke siden. Forholdene i fengselet var da uendret, og ifølge Moland skal det ikke være problemer med forsyningene til de to.

– Men de venter hele tiden på at det skal skje noe i saken.

Selv har hun lært seg å ta ett skritt av gangen.

– Jeg har lært meg fra utallige løfter i denne sakens forbindelse at man får ta en dag av gangen.

Hun ser også med bekymring på den sosiale uroen som kan komme til å prege valgkampen og dermed skape en usikker situasjon for de to i fengselet.

– Det er så uforutsigbare forhold i Kongo.