KRISTIANSAND/LILLESAND: — Vi har stolt på at de signalene vi har fått fra Norges Skiskytterforbund har vært bindene. Det har TV 2 også gjort, som har satt av fire timer sendetid til dette, sier en skuffet rennleder Øyvind Vaagland Reiten.

Fullt Hus Skifestival er et samarbeid mellom langrennsklubben Oddersjaa og skiskytterklubbene Torridal, Birkenes og Froland om et stort arrangement i Kristiansand og Lillesand 23.-25. juni i år.

Planen var å innlede med en rulleskisprint på selveste sankthans, der starten skulle gå fra Tangen som en del av den store feiringen til Kristiansand kommune. Målgang skulle være på toppen av Odderøya.

Tanken var deltakelse fra flere av landslagsløperne på både herre— og damesiden. Dagen etter skulle det gå et rulleskirenn på fem mil fra Randsund til Lillesand før det hele ble avsluttet med to skiskytterarrangement i Lillesand.

Fædrelandsvennen presenterte planene i januar:

— Forventet mer dialog

Men torsdag kveld valgte arrangøren å avlyse hele festivalen etter at skiskytter- og langrennsstjernene ikke kommer.

I januar presenterte Fædrelandsvennen planene til Fullt hus Skifestival. Her er de avbildet på Bystranda, like ved Tangen hvor starten for skisprinten skulle gått på Sankt hans: Nils Aurebekk i Torridal (t.v.), Nils Vidar Stray i Oddersjaa, Tor Mjaaland i Oddersjaa, Atle Uldal i Birkenes, Eivind Buckner i Froland og Øyvind Reiten i Birkenes. Foto: Kjartan Bjelland

— Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø hadde alle bekreftet sin interesse, men med forbehold om samlingsplan. Og i går poppet det inn sms-er fra dem om at det var nettopp det som hadde skjedd. Jeg klandrer ikke løperne, men jeg hadde forventet mer dialog fra Skiskytterforbundet når de vet hvor mye arbeid vi har lagt ned. Vi har ennå ikke hørt noe fra dem, kun fra løperne selv, sier Vaagland Reiten.Først denne uka ble Egil Kristiansen presentert som ny landslagstrener for skiskytterherrene, og det skal være årsaken til at det først nå ble klart at samlingen kolliderte med Fullt Hus Skifestival.

- VM viktigere enn sommerløp

— Avtalen var at arrangøren kunne ta kontakt med løperne direkte, og at de selv måtte avgjøre om de ville stille. Men når det nå viser seg at herrelandslaget har samling samtidig, kan de selvsagt ikke stille, sier Rakel Rauntun, generalsekretær i Norges Skiskytterforbund (NSSF).

— Vi fikk det skriftlig fra landslagsledelsen at vi kunne prate med løperne, og at forbundet skulle forsøke å bidra til at ikke noe ble lagt i veien for oss. Men nå har vi ikke løpere som er attraktive nok til å forsvare dyr tv-sending, sier rennlederen.

— Dette må sees i sammenheng med et langsiktig løp der forberedelser til VM er viktigere enn et kommersielt løp på sommeren. Når det er sagt, er det kjempebra med slike lokale initiativ som dette, og løperne stiller selvsagt hvis de kan, sier Rauntun.

- De har vært veldig uforutsigbare

Nils Vidar Stray i Oddersjaa har også vært frustrert over dialogen med Skiforbundet.

— Det har vært svært vanskelig å gjøre avtaler med forbundet som vi kan stole på. De har vært veldig uforutsigbare, mener Stray.

Til det sier Espen Bjervik, administrasjons- og markedssjef i Norges Skiforbund, følgende:

— Vi har hele tiden vært klare på at damelandslaget og sprintgutta er på samling under festivalen, mens allround-gutta ikke er det. Vi har også vært klare på at forbundet prioriterer de tre konkurransene Blink, Oslo Skifestival og Toppidrettsveka. Jeg har full forståelse for at arrangøren er skuffet, samtidig er det løperne selv som bestemmer over sin egen fritid, sier Bjervik.

Satser på nytt neste år

Arrangøren har imidlertid ikke latt seg skremme, og lover festival neste år i stedet.

— Vår motivasjon er å sikre rekruttering til ski- og skiskyttersporten, og dette arrangementet ser vi på som et viktig bidrag. Dessuten har vi fått til et godt samarbeid på tvers av klubber og fylkeskommuner, og vi har i tillegg møtt stor velvilje hos sponsorer. Men før vi satser på nytt med profilerte løpere må vi ha forankret dette på en god og trygg måte, understreker Vaagland Reiten.