KRISTIANSAND: — Når det først skulle skje, døde Thomas i sitt rette element. Han elsket jo å trene og konkurrere, forteller Heidi Langeland (53), enken etter den avdøde 58-åringen.

1. august i fjor sto Thomas Langeland på startstrek i sin første triatlon, for mange var han kjent som en dedikert lufthavnsjef ved Kjevik flyplass.

Denne helga går TriQuart av stabelen igjen, også denne gang med start fra Bystranda.

Et utsnitt av bildet, som viser Thomas Langeland nærmest i bildet til venstre, med oransje svømmehette og front mot kamera. Til høyre står Halvard Aglen med rosa hette. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det var topp stemningMed fire-fem ukentlige økter i forkant var Langeland vel forberedt. Han hadde tidligere deltatt i skirennet Marcialonga et par ganger, løpt halvmaraton i en rekke europeiske byer og likte å ha mål å trene mot - og ikke minst gjennomføre dem.

Halvard Aglen, havnedirektør og ivrig mosjonist. Foto: Arkivfoto

På Fædrelandsvennens bilde like før start kan man ane at tonen er lett og ledig, selv om deltakerne er smånervøse for hva som venter. — Vi sto sammen og var klare til å legge av gårde, i litt for trange svømmedrakter kjøpt for anledningen. Det var topp stemning og god humor, som det ofte er på startstreken, forteller Halvard Aglen (58), omgangsvenn med Langeland og havnedirektør i Kristiansand.

Sammen hadde de gjennomført skirennet Hovden Tour noen måneder i forveien. De delte både en fortid som offiserer og en over gjennomsnittlig interesse for fysisk fostring.

Kameratene med startnummer 399 og 400 ønsket hverandre lykke til, men hadde ingen avtale om å følge hverandre gjennom den korte løypa av triatlonkonkurransen.

La ut i høyt tempo

Den består av 500 meter svømming, deretter 20 kilometer sykling og til slutt fem kilometer løping med målgang på Torvet.

Den 500 meter lange svømmeetappen starter på Bystranda og ender ved Tresse.

— Thomas var godt trent og har drevet med svømming tidligere, og jeg så at han dro av gårde i ganske stor fart slik at han ble liggende foran meg. Etter det mistet jeg litt oversikten, man svømmer jo nesten oppå hverandre i en slik konkurranse, sier Halvard Aglen.

Jeg stoppet litt for å se om han dukket opp, men det gjorde han selvsagt ikke.

Derfor fikk han den første ubehagelige følelsen da han kom i land i Tresse og fant at sykkelen til Langeland fortsatt sto parkert ved siden av hans.

— Jeg hadde ventet at han var der da jeg kom i land. Jeg stoppet litt for å se om han dukket opp, men det gjorde han selvsagt ikke.

På dette tidspunktet satt Heidi Langeland og den eldste av ekteparets tre sønner (20, 22 og 25) utenfor kafeen Hos Naboen i Markens, for å heie fram 58-åringen på løpeetappen.

Under svømmingen og syklingen kan deltakerne være vonde å få øye på.

«Det er ikke pappa, vel?»

Et første forvarsel fikk hun via sms fra den mellomste sønnen, som opplyste at en deltaker ifølge fvn.no var brakt livløs i land og tatt hånd om av legepersonell.

Heidi Langeland fotografert utenfor ferieboligen i Spania, der hun har tilbrakt de siste tre ukene. Foto: Privat

«Det er ikke pappa, vel?», skrev 22-åringen til sin mor.«Nei, slapp av, da ville vi fått beskjed for lenge siden.», svarte hun.

Timen var passert da Heidi Langeland så Halvard Aglen springe forbi i Markens, på den første av to runder. Hun visste at ektemannen var i god form, så da han ikke dukket opp ble hun urolig.

Da Aglen klokket inn på tiden 1,27 spurte en bekjent i målområdet om han hadde fått med seg det som skjedde. Han fikk sin bange anelse styrket, gikk direkte bort til Heidi, før de sammen gikk til sekretariatet.

Jeg var i sjokk. Det var ganske brutalt.

Der var det lite informasjon å få, og sykehuset meddelte at det ikke var tatt i mot noen på akutten. Eldstesønnen dro ned til Tresse for å lete etter farens sykkel.

— Jeg ringte ham så for å si at vi måtte komme oss til sykehuset, men han svarte bare at «Nei, mamma, han ligger her. Han er død.»

— Jeg var i sjokk. Det var ganske brutalt, sier hun til Fædrelandsvennen på telefon fra ferieboligen i Spania, som de kjøpte for seks år siden for å feriere sammen.

- En trøst at han døde smertefritt

Thomas Langeland fikk et massivt hjerteinfarkt, og ble tatt hånd om av lege et par minutter etter det ble oppdaget. I tre kvarter ble det forsøkt gjenopplivning før mannskapene måtte gi opp.

Thomas Langeland var en profilert lufthavnsjef for Avinor på Kjevik. Foto: Sondre Steen Holvik

— Han hadde ikke bedt noen om hjelp, og merket sannsynligvis ikke noen ting. At han døde fort og smertefritt er en trøst oppi det hele, tross alt. Ifølge legene har han sannsynligvis ikke hatt tid til å tenke en tanke, beretter Heidi Langeland.Dagen etter kom legen og stevnelederen på besøk for å snakke om hendelsen. Enken understreker at hun ikke bærer nag til noen, til tross for at de aldri ble varslet.

Thomas Langeland gikk på hjertemedisiner. I 2009 var det nære på. Da ble han bypassoperert i Oslo og fikk fjernet fem blodårer til hjertet etter at han ikke fikk roet pulsen under en løpetur.

Undersøkelsen viste tette blodårer, han ble operert i all hast. Deretter var han inne til kontroll én gang i året.

Slik så det ut i målområdet på Nedre Torv. Foto: Sondre Steen Holvik

Heidi Langeland oppfordrer menn i godt voksen alder til ikke å «ta helt av» med konkurranser og fysiske utskeielser, men trene med måte. Selv om hjerteinfarktet kunne rammet når som helst, mistenker hun at mannen pushet seg litt for hardt:

Heidi og Thomas Langeland. Foto: Privat

— Jeg innbiller meg at om han hadde tatt det litt mer med ro og trent normalt, ville han kanskje fått noen år til.

- Har aldri garanti for noe

De nærmet seg 25 års bryllupsdag, et par uker etter triatlon skulle ekteparet feire dette med en ti dagers rundreise i Spania. Men hennes faste reisefølge ble brått revet bort.

— Gudskjelov er jeg en realist og praktiker. Guttene og jeg er enige om å ta vare på alle de gode minnene, og komme oss videre. Thomas hadde ikke likt om vi gikk nedenunder, men at vi levde videre. Vi gjorde så mange ting sammen, reiste og opplevde mye. Vi har levd, forteller Heidi Langeland, som har blitt enda mer bevisst på å være til stede i nuet:

Som jeg sier til de rundt meg: Lev mens du kan, du vet aldri hva du møter i morgen.

— Man har aldri garanti for noe. Som jeg sier til de rundt meg: Lev mens du kan, du vet aldri hva du møter i morgen. Ha det så godt du kan og ikke vent med noe, for det er ikke sikkert den tida kommer.

I morgen stiller Halvard Aglen til start for andre gang. Siste året har han tenkt mye på det som skjedde, men er ikke bekymret for å ikle seg den litt for trange svømmedrakten igjen.

— Trening og konkurranse er med på å gi livet innhold, jeg oppfatter at det reduserer sjansen for å bli rammet av sykdom. Thomas levde mens han gjorde det, det var en måte å tenke om livet som vi delte, forteller 58-åringen til Fædrelandsvennen.

- Erfaringen har kommet til nytte

Det skal være første gang triatlonmiljøet i Norge har opplevd en alvorlig hendelse under konkurranse.

Stevneleder Fred Arthur Asdal. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Vi har forsøkt å gjøre denne tragiske hendelsen til noe positivt for flere, fremfor å late som det ikke har skjedd. Det handler om å være enda raskere på pletten, man kan alltid bli bedre forberedt, uttaler stevneleder Fred Arthur Asdal i TriQuart til Fædrelandsvennen. Han konstaterer at sikkerhetsopplegget fungerte i fjor, ettersom Langeland øyeblikkelig ble brakt til land der han fikk medisinsk hjelp av lege.

— Dette er en ny erfaring, ikke bare for oss, men for norsk triatlon. Jeg har siste året vært i kontakt med mange andre arrangører og Norges Triatlonforbund og fortalt hvordan vi løser opplegget rundt det medisinske, sikkerhet og kommunikasjon. Sånn sett har erfaringen vår kommet til nytte for andre, sier Asdal.

Når det gjelder varsling av pårørende, sier han dette vurderes og håndteres av politi i samråd med stevnelege, uten at arrangøren blander seg inn.