— Det er feil at vi ikke tar dommen til følge. Det er nettopp det vi gjør, sier Karl Olav Valen, avdelingsdirektør ved avdeling for kontroll og rettsanvendelse i Skatt sør.

Han snakker om en rettskraftig dom i Borgarting lagmannsrett. Tolkningen av dommen er det nå kraftig uenighet om.

Siv Wiken (til venstre), administrerende direktør i Agder Kollektivtrafikk (AKT), og Solveig Løhaugen, styreleder i AKT er oppgitte over at Skatt sør nå varsler kollektivselskapet om et momskrav på 108 millioner kroner. Bak de to ligger Tollbodgaten i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge

Det var Vestviken Kollektivtrafikk som gikk til sak mot Skatt sør for å få avklart momsregelverket. Dommen rammer nå også Agder Kollektivtrafikk (AKT), på grunn av Skatteetatens tolkning av den.

Varsel på 108 mill.

Denne uka skrev Fædrelandsvennen at AKT har fått et varsel om momskrav på 108 millioner kroner fra Skatt sør. Etaten krever moms på statlige pengeoverføringer, via Vest-Agder fylkeskommune, i perioden fra 2008, da AKT startet opp, til og med 2014. — Hvis man driver en virksomhet, er det alltid to sider av det som har med moms å gjøre. Du kan trekke fra momsen på kjøp av varer og tjenester. Når det gjelder omsetning, må du legge på moms, forklarer direktøren.

— Generelt er det den enkelte virksomhets eget ansvar å forholde seg korrekt til regelverket og eventuelt ta initiativ til avklaring når noe er uklart, understreker han.

— Siden momsspørsmålet har vært såpass uavklart i flere år, er det da fornuftig at et så uklart regelverk skal få tilbakevirkende kraft nå?

— Regelverket har ikke vært generelt uklart, men det har ikke tidligere vært avklart at virksomheter som AKT må anses å drive med omsetning av tjenester.

Kan AKT får tilbake momsen?

Et annet aspekt av saken, er at fylkeskommunen, som eier AKT, kan kreve momskompensasjon for den momsen staten vil kreve av AKT. Men skattetaten mener fristene kan ha løpt ut.

— Men kan dere ikke gjøre et unntak?

— Nei, det kan vi ikke. Vi må forholde til regelverker slik det er, sier Valen, som understreket at et varsel om vedtak ikke er endelig, og at selskaper blir bedt om å komme med tilsvar før det endelige vedtaket.

- Vidt forskjellig tolkning

Rune H. Eriksen, momsadvokat for AKT, sier at Skatt Sør og AKT tolker momsreglementet vidt forskjellig.

— Skatt sør tolker momsregelverket og dommen i Borgarting lagmannsrett slik at det skal være moms på alle statlige overføringer. Vi mener at en del av overføringene skal regnes som omsetning, mens andre skal regnes som rene tilskudd, forteller han.

— Så dere tolker altså dommen annerledes enn Skatt sør?

— Ja. I dommen ble det ikke slått fast at alle statlige overføringer representerer omsetning. Vi er frustrerte over Skatt sør tolker det slik, forsetter Eriksen.

— En stor del av kollektivselskapenes virksomhet er basert på tilskudd og støtte fra staten, på samme måte som at landbruket får stor offentlig støtte. I landbruket blir ikke tilskudd sett på som omsetning, og dermed blir det heller ikke moms på disse tilskuddene, sier advokaten, som mener at Skatt Sør bør godta momskompensasjon hos fylkeskommunen for de 108 millioner kroner som de vurdere å kreve moms på av AKT.

Momskrav til flere kollektivselskaper i Norge

Flere kollektivselskaper i Norge har fått eller får momsvarsel fra Skatteetaten.

Rune H. Eriksen, momsadvokat for AKT. Foto: Privat

— Skatt sør har åpnet kontroll mot oss helt tilbake til 2006, og vi har fått varsel om momskrav, forteller Erik Gundersen, administrerende direktør i Vestviken Kollektivtrafikk (VKT), som har ansvaret for kollektivtrafikken i Telemark og Vestfold.

Gundersen kjenner til at Skatt sør har åpnet tilsvarende saker også mot andre kollektivselskaper, inkludert Agder Kollektivtrafikk. Han vil ikke ut med hvor stort varselet om moms er for VKT sin del, et krav han er uenig i.

— Vi stiller oss uforstående til at Skatt sør går fram på denne måten. Etter rettssaken trodde vi at vil ville bli instruert om hvordan vi skulle forholde oss til regelverket videre, men i stedet gjennomførte Skatteetaten en ny, større kontroll hos oss, fortsetter Gundersen.

— Situasjonen tar mye krefter og ressurser. Det er utrolig at det offentlige går til verks på denne måten. Dette handler om moms som i utgangspunktet skulle vært kompensert. Dette kan gå ut over kollektivtilbudet, sier han.

- Virker som om det har gått prestisje i å ha rett

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) mener at nøytrale parter må se på momssaken.

Åse Michaelsen (Frp), stortingsrepresentant. Foto: Tone Sandberg

— Jeg er informert om saken, og har hatt møte med både Vest-Agder fylkeskommune og AKT, forteller Åse Michaelsen, stortingsrepresentant for Vest-Agder, til Fædrelandsvennen.

Hun forteller at hun har tatt saken opp med finansfraksjonen i Frp, som nå ser videre på den.

— Bakgrunnen for striden omhandler jo tolkning av regelverket og om vedtak skal ha tilbakevirkende kraft, fortsetter hun.

Michaelsen mener at nøytrale parter må se på aspektene ved saken.

— Jeg mener at det for Skatt sør sin del kan virke som om det har gått prestisje i å ha rett. Dette som har med tilbakevirkende kraft å gjøre, er alltid utfordrende. Når det nå ser ut som om regelverker ikke har vært tydelig nok, bør det gå an at partene i hvert fall møter hverandre på halvveien. Det er viktig å være smidige og åpne for hverandres fortolkninger, sier stortingsrepresentanten.