Start-direktør Even Øgrey Brandsdal var i ekstase etter at Start hadde sikret plassen - noe som betyr at klubben slipper å kutte 15-20 nye millioner i budsjettet for neste år. Start-direktør Even Øgrey Brandsdal var i ekstase etter at Start hadde sikret plassen - noe som betyr at klubben slipper å kutte 15-20 nye millioner i budsjettet for neste år. Foto: Kjartan Bjelland

- Vi må heve den sportslige kompetansen i klubben

Da Start solgte Matthias Vilhjalmsson i sommer hadde klubben 50.000 kroner igjen på konto. Det var en uke igjen til lønninger skulle betales.

KRISTIANSAND: — Jeg har ikke villet innrømme hvor viktig denne kampen var, sier administrerende direktør i IK Start, Even Øgrey Brandsdal.

Dette året har vært en emosjonell berg- og dalbane for Start-sjefen. Det begynte med oppsigelser i vinter, spillersalg i vår og en høst uten seier på fotballbanen. Da Alex De John satte 3-1 scoringen stod Brandsdal på sidelinja og skrek.

— Det var surrealistisk. Det var «all in». Dette året unner jeg ingen. Et nedrykk koster mye penger, sier Brandsdal.

Det er 20 minutter siden tippeligaplassen ble sikret. 20 minutter siden Starts direktør kunne slippe alle vonde tanker om alternative budsjetter, nye spillersalg og kostnadskutt. Klubben har kjøpt seg tid.

Fædrelandsvennen møtte Start-direktør Even Øgrey Brandsdal på hans kontor etter at den villeste jubelen hadde lagt seg. Foto: Kjartan Bjelland

— Spillersalgene var nødvendige

— Vi kan begynne å bygge klubb igjen. Jeg er stolt over lojaliteten internt i forhold til de valgene som er tatt. Tøffe valg som ingen kunne forutse, sier Brandsdal.

Start har solgt en rekke av sine beste spillere denne sesongen. Da spissen Mathias Vilhjalmsson forsvant til Rosenborg i sommer, begynte poengtørken for alvor. Det var mange som snakket om at klubben sparte seg til nedrykk.

Hadde vi ikke solgt Vilhjalmsson så hadde ikke folk fått lønn.

— Spillersalgene var helt nødvendige. Hadde vi ikke solgt Vilhjalmsson så hadde ikke folk fått lønn. Da vi solgte Mathias hadde vi 50.000 kroner på konto. Det var ei uke til lønn. Da har du valget rett foran deg. Du kan ikke leve med så store utfordringer på likviditeten. Salg var det eneste riktige, sier Brandsdal.

Så er spørsmålet hva som må til for at ikke sesongen 2016 skal bli en blåkopi av det året IK Start nettopp har gjennomlevd.

Mer sportslig kompetanse

— Vi må ha kontroll på kostnadene. Vi må være nøkterne i budsjetteringen av inntektene. Vi må heve den sportslige kompetansen i klubben.

- Dere vil ansette en sportslig leder?

— Vi må i alle fall ha den kompetansen på huset. En som er flink på spiller logistikk. En som kan finne spillere som er i tråd med den retninga klubben ønsker seg. Vi skal spørre oss selv «Hvem er Start og hvilken profil ønsker vi å ha», sier klubbens direktør.

IK Start begynte året med åtte millioner kroner i minus. Onsdag kveld ble fotballåret avsluttet med 12.200 på Sør Arena og fortsatt eksistens i tippeligaen.

— 12.000 mennesker fikk se Start vinne. Det er det siste vi etterlater oss i år. Så må vi vise gjennom vinteren at vi vet hva vil holder på med. Denne berg- og dalbanen har gitt tynnslitte nerver til supportere, sponsorer og oss sjøl. Sist gang vi vant en fotballkamp var i juli. Jeg hadde nesten glemt hvordan det føles å vinne. Det føles fantastisk. Det føles som om klubben har fått en sjanse til å begynne på nytt, sier Brandsdal.